Hlavní obsah

Problémy s játry. Klaus naznačil, co trápí prezidenta Zemana

Praha
Aktualizováno

O zdravotním stavu prezidenta Miloše Zemana ve středu hovořil i jeho předchůdce v úřadu Václav Klaus ve vysílání rádia Impuls. Podle něj má Zeman problém s játry a prezidentův stav souvisí s jeho stylem života. Ve středu hovořil na téma Zemanova zdraví premiér Andrej Babiš (ANO) se šéfem Ústřední vojenské nemocnice (ÚVN) v Praze Miroslavem Zavoralem.

Foto: Novinky

Prezident Miloš Zeman na oslavě 80. narozenin Václava Klause letos v červnu

Článek

„S jeho stylem života, se skleničkou na jedné straně a cigaretkou na straně druhé, to souvisí, to ví každé malé dítě,“ řekl na Impulsu Klaus.

Na otázku moderátora, zda je Zeman schopen odvádět náročnou práci a zda se jeho zdravotní stav neodráží na jeho úsudku, Klaus odvětil: „Jestli má problémy s játry, a to asi má, ale nejsem lékař, se zdravým úsudkem to nemá nic společného.“ Schopnost zdravého úsudku podle něj prezident má „i s jaterním problémem“.

Babiš byl o Zemanově zdraví ubezpečen

Prezidentův zdravotní stav řešil ve středu ráno i premiér Andrej Babiš. „Mluvil jsem ráno s ředitelem Ústřední vojenské nemocnice a pan prezident je v pořádku. Nevím, jak to vzniklo, ale byl jsem ubezpečen, že pan prezident je v pořádku,” řekl Babiš. Zavoral je osobním lékařem prezidenta.

Média a politici v posledních dnech spekulují o Zemanově zdravotním stavu. Zástupci Pražského hradu odmítli, že by prezident trpěl vážnými potížemi.

Zeman se podle Hradu chystá v pátek hlasovat ve volbách a televize CNN Prima News ve středu avizovala Zemanovo živé vystoupení v 11 hodin v pořadu Partie.

Hrad lékaře neposlechne, hospitalizace Zemana není v plánu

Domácí

Novinky ve středu oslovily i další nejvyšší ústavní činitele, jaké mají informace o aktuálním stavu prezidenta. Šéf Senátu Miloš Vystrčil (ODS) řekl, že nemá zprávy o tom, že by se zdravotní stav hlavy státu zhoršoval. Poznamenal, že je rád, že Hrad zveřejnil příslušné informace. „Ty beru jako bernou minci,“ uvedl.

Předseda Sněmovny Radek Vondráček (ANO) ve středu Novinkám řekl, že Zemana v posledních dnech neviděl. „Podle mých informací se zdravotní stav pana prezidenta nijak nezhoršil,“ napsal v SMS. V úterý Vondráček k tématu poznamenal, že „prezident není zdravý člověk“ a že „má nemoci, které odpovídají trošku jeho věku a životnímu stylu“.

V úterý Deník N zveřejnil s odkazem na tři dobře informované zdroje, že Zavoral v pondělí navštívil Zemana a doporučil mu převoz do nemocnice, to ale prezident odmítl.

Zeman v září strávil v ÚVN osm nocí. Pražský hrad zprvu hospitalizaci nekomentoval, později označil prezidentův pobyt v nemocnici za rekondiční. Mluvčí Hradu sdělil, že lékaři prezidenta v prvních dnech podrobili několika vyšetřením, že nenalezli život ohrožující problémy a že zjistili, že trpí mírným vyčerpáním a dehydratací. Proto dostával infuze. Bezprostředně po propuštění pokračoval Zeman ve svém pracovním programu v Lánech.

Zeman opustil nemocnici. Musel v ní zůstat o den déle

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám