Hlavní obsah

Babiš: Jednání o H-Systemu by se mělo účastnit i sdružení Maják

Pondělního jednání mezi správcem konkurzní podstaty firmy H-System a bytovým družstvem Svatopluk by se měli zúčastnit i členové sdružení Maják, které zastupuje další část bývalých klientů H-Systemu. Novinářům v Salcburku to v pátek řekl premiér Andrej Babiš (ANO), kterého zástupci Svatopluku požádali o zprostředkování vyjednávání. Sdružení Maják žádalo, aby vláda jednala se všemi poškozenými v kauze H-System.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Jeden z domů v Horoměřicích (na snímku z 24. července 2018), který si bývalí klienti zkrachovalé společnosti H-System dostavěli svépomocí.

Článek

Bytové družstvo Svatopluk sdružuje část klientů H-Systemu, kteří dostavěli nedokončené byty zkrachovalé firmy. Nejvyšší soud ale rozhodl, že nájemní smlouvy nájemníků družstva jsou neplatné, protože družstvo stavělo na cizích nemovitostech. Byty podle něj patří do konkurzní podstaty H-Systemu. Svatopluk musí podle verdiktu Nejvyššího soudu zveřejněného v úterý do měsíce vyklidit byty v osmi domech v Horoměřicích. Týká se to asi 60 rodin.

Představitelé Svatopluku po rozhodnutí soudu požádali Babiše o zprostředkování jednání s konkurzním správcem Josefem Monsportem. O zapojení do jednání následně požádalo i sdružení Maják, jež zastupuje část klientů H-Systemu, kteří domy po zkrachovalé firmě nedostavovali. Sdružení žádá, aby se hledalo spravedlivé řešení pro všechny poškozené. Zároveň uvedlo, že nemá zájem na vystěhování lidí z Horoměřic z jejich domovů.

Babiš jako zprostředkovatel

"Byl jsem požádán o zprostředkování, všechny strany s tím souhlasily. Teď jsem v roli zprostředkovatele, protože ty strany mají tak nepřátelské vztahy, že už nebyly schopny spolu mluvit," řekl dnes Babiš k pondělní schůzce. Bude usilovat o to, aby se všichni angažovaní snažili najít řešení přijatelné pro všechny. Zdůraznil, že nechce nijak ovlivňovat soudy.

Babiš také řekl, že považuje za neuvěřitelné, že se kauzu H-Systemu nepodařilo za 20 let vyřešit. "Je důležité, aby veřejnost věděla, jak to všechno proběhlo, jak ty majetky byly prodávány. Je tam plno poškozených lidí," řekl.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám