Hlavní obsah

Babiš je připraven jednat o vládě

Právo, rsk
Praha
Aktualizováno

Lídr ANO Andrej Babiš je připraven účastnit se jednání o budoucí vládě, pokud bude jeho hnutí osloveno. Babiš to v sobotu večer řekl novinářům, týž den ráno ještě mluvil o tom, že by chtěl, aby jeho partaj skončila v opozici.

Andrej Babiš zhodnotil výsledky volebVideo: Novinky

 
Článek

ANO již má svůj čtyřčlenný vyjednávací tým, ve kterém kromě Babiše bude ještě místopředsedkyně Věra Jourová, Martin Stropnický a olomoucký lídr a manažer Agrofertu Jaroslav Faltýnek.

„Nyní čekáme na prezidenta a ČSSD. O vstupu do koalice jsme vedli debatu a jsme připraveni jednání se účastnit, ale hlavně máme zodpovědnost vůči našim voličům. Chceme být ale konstruktivní, ale prioritou jsou zákony, které by potom měly být realizovány. Chceme beze zbytku splnit program,“ uvedl Babiš.

Foto: Petr Hloušek, Právo

V Centru pohybové medicíny na Chodově očekávali v sobotu 26. října 2013 lídři hnutí ANO výsledky mimořádných voleb do Poslanecké sněmovny. Na snímku lídr Andrej Babiš

Ještě předtím ale chce Babiš vytvořit poradní sbor ANO. „Začneme sestavením rady ekonomických poradců, chceme si podle resortů udělat analýzu zákonů, které chceme měnit,“ upřesnil. „Na voliče nezapomeneme, ve Sněmovně si to odpracujeme a za čtyři roky ty příští volby vyhrajeme,“ dodal.

Progresivní daň Babiš zcela nevyloučil

Babiš v sobotu nevyloučil podporu progresivní daně. Podle něj ale ČR nejdřív musí fungovat jako právní a spravedlivý stát. „V Německu platím vyšší daně než tady a nemám s tím problém, když je stát funkční. U nás bohužel ten pocit nemáme, tak si nemyslím, že to je priorita. Pokud budu mít perspektivně pocit, že tento stát není pod vlivem kmotrů, tak s tím problém nemám,“ uvedl Babiš.

Rozhovor s Andrejem BabišemVideo: Novinky

Pokud by Babiš kývl na progresivní daň, mohla by se otevřít cesta pro spolupráci se soc. dem. za předpokladu, že by ČSSD upustila od zvyšování firemních daní, jak má v plánu. „Stát musí začít fungovat racionálně – je to o výběru daní, racionálním nakupování, neplýtvání, a tam je obrovský balík peněz,“ uvedl Babiš.

ANO zveřejní výdaje na kampaň

Babiš také prozradil, kolik sám tipoval, že jeho hnutí dostane. „Tipoval jsem dvacet procent, a kdybych v televizní debatě nepodělal druhý pilíř, tak tam mohla být,“ řekl.

Kampaň ANO zatím stála 62 miliónů korun, podle lídra hnutí ale se celková suma vyšplhá k sedmdesáti miliónům. „Jakmile uzavřeme účty, tak zveřejníme všechny sponzory a náklady na kampaň a vyzveme ostatní strany, aby udělaly totéž,“ prohlásil.

Reklama

Výběr článků

Načítám