Hlavní obsah

Babiš jde za Zemanem, zřejmě budou řešit šéfa BIS

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Premiér Andrej Babiš se v pondělí setká s prezidentem Milošem Zemanem. Není vyloučeno, že s ním bude řešit pozici v čele BIS. Jejímu šéfovi Michalu Koudelkovi, proti němuž se Zeman netají výhradami, končí za několik dní mandát. Babiš dosud za Koudelkou stál, vláda například opakovaně prezidentovi navrhovala jeho povýšení, ovšem bez úspěchu.

Foto: Právo

Michal Koudelka

Článek

Babiš na dotaz ČTK nevyloučil, že tématem schůzky bude, kdo BIS povede poté, co Koudelkovi skončí mandát.

Seznam Zprávy uvedly, že Babiš se rozhodl Koudelky zbavit. Zdroj webu řekl, že se premiér obává, že jej Zeman v blížících se volbách nepodrží.

Premiér v pátek uvedl, že personálii, o které se spekuluje několik měsíců, chce vyřešit příští týden. Pondělní schůzka bude pravidelná, jako se koná každý měsíc.

O šéfovi BIS se rozhodne příští týden

Domácí

Premiér dosud o dalším obsazení postu šéfa BIS nemluvil. Neuvedl, zda bude Koudelka pokračovat, nebo se zvažuje jiné jméno. V dubnu ale Právu řekl, že předpokládá, že Koudelka ve funkci zůstane, případně o novém šéfovi BIS rozhodne další vláda.

Zeman loni v rozhovoru pro Mladou frontu DNES uvedl, že Koudelka by měl být odvolán. „Ale vzhledem k tomu, že jeho funkční období vyprší ani ne za rok, tak už to pokládám za trochu bezpředmětné,” uvedl tehdy. Koudelku odmítl šestkrát povýšit na generála, což mu navrhovala vláda.

Zeman má k práci civilní kontrarozvědky i jejího šéfa dlouho výhrady. V minulosti prezident označil zpravodajce BIS za „čučkaře”.

Reklama

Výběr článků

Načítám