Hlavní obsah

Babiš dostane od Zemana oba pokusy, jinou variantu si prý prezident neumí představit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Setkáním se zástupci hnutí STAN uzavřel ve čtvrtek prezident Miloš Zeman kolečko povolebních vyjednávání se stranami, které se dostaly do Sněmovny. Debata se vedla mimo jiné o tom, proč prezident případně hodlá pověřit sestavením vlády šéfa ANO Andreje Babiše, a ne nikoho jiného.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Předseda hnutí Starostové a nezávislí (STAN) Petr Gazdík (vlevo) a předseda poslaneckého klubu STAN Jan Farský

Článek

Na dotaz, proč Andrej Babiš dostane od prezidenta i případný druhý pokus k sestavení vlády, Zeman podle šéfa STAN Petra Gazdíka uvedl, že Babiš má největší podíl na výsledku hnutí ANO. „Prezident si prý nedovede představit jinou variantu,“ dodal předseda poslaneckého klubu Jan Farský.

Tento prezidentův postoj komplikuje podle dalších stran vyjednávání, neboť Babiš je pro mnohé kvůli svému policejnímu vyšetřování nepřijatelný na pozici premiéra.

Shoda na přímé volbě starostů

Gazdík po jednání zopakoval, že STAN hodlá zůstat v opozici. S prezidentem se prý shodli na přímé volbě starostů, kterou hnutí dlouhodobě prosazuje.

Gazdík s Farským ještě před setkáním s prezidentem položili květiny k hrobu prvního československého prezidenta Tomáše Garrigue Masaryka.

STAN podobně jako další strany odmítají vládní spolupráci s hnutím ANO, které se proto pokouší sestavit menšinový kabinet. Starostové vstoupili do bloku s ODS, lidovci a TOP 09, který hodlá na ustavující schůzi Sněmovny postupovat jednotně. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám