Hlavní obsah

Babiš couvl, státní pohřeb nebude. Gotta pohřbí jen se státními poctami

Novinky, ren

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Karel Gott nakonec nebude mít podle premiéra Andrej Babiše (ANO) klasický státní pohřeb, ale pohřeb se státními poctami. Premiér to řekl během čtvrteční tiskové konference ve Fakultní nemocnici Královské Vinohrady. Dále pak mluvil o „oficiální rozlučce“ s Mistrem. Státní pohřeb, pokud si to bude rodina přát, přitom už schválila vláda na mimořádném zasedání. To svolal Babiš jen několik hodin po Gottově úmrtí. Schválen byl i den smutku.

Foto: Michaela Říhová, ČTK

Premiér Andrej Babiš

Článek

„Mohu jen říct, že to nebude klasický státní pohřeb, jak jsme od revoluce měli jen jeden, ale bude to spíš pohřeb se státní poctou. Bude to trochu něco jiného,“ řekl dopoledne na tiskové konferenci ve Fakultní nemocnici Královské Vinohrady premiér Babiš.

Dále dodal, že přesný termín pohřbu by chtěl oznámit ve čtvrtek odpoledne a pracuje na tom tým lidí.

Karel Gott bude mít státní pohřeb, schválila vláda. Bude i den smutku

Karel Gott

„Ještě bych v této chvíli nechtěl sdělovat podrobnosti, ale budu se snažit, abychom odpoledne sdělili datum konání pohřbu a místo, kde by došlo k tomu, aby mohli občané vzdát hold jeho památce, a ještě jedno místo, kde bude oficiální rozlučka,“ dodal premiér.

Vláda respektuje přání rodiny

Na tom, že bude mít zesnulý zpěvák státní pohřeb, pokud si to bude rodina přát, se ve středu odpoledne shodla vláda a bylo to právě na návrh premiéra.

„Vláda schvaluje uspořádání státního pohřbu k uctění památky Karla Gotta v případě souhlasu jeho rodiny,“ uvádí se v usnesení.

„Navrhnu vládě, aby se uskutečnil státní pohřeb v katedrále svatého Víta. Myslím, že by si pan Gott zasloužil, aby se s ním lidé mohli takto rozloučit,“ řekl před středečním jednáním vlády Babiš, který následně vystoupil před novináře s tím, že kabinet opatření přijal.

Den smutku je v usnesení vyhlášen na den pohřbu. Nemluví se tam o státním pohřbu, tudíž den smutku by měl být ve stejný den jako pohřeb se státními poctami.

Kdy a kde bude pohřeb Karla Gotta? Podívejte se na celý program k rozloučení

Karel Gott

Státní vs. se státními poctami

Státní pohřeb má přesně naplánovaný průběh, který vedle rodiny koordinují i nejvyšší ústavní činitelé. Bývá obvykle doprovázen vyhlášením státního smutku a jeho součástí je i vystavení rakve, smuteční průvod a vojenské pocty.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Karel Gott

V bývalém Československu je tradice státních pohřbů spojena výlučně s bývalými prezidenty. V roce 2011 se konal po úmrtí bývalého prezidenta Václava Havla [celá zpráva]

Medailon Karla Gotta

Karel Gott

Pohřeb se státními poctami probíhá za přítomnosti čestné stráže, ale bez armádního průvodu a vojenských poct. Zazní při něm hymna a je vystavena státní vlajka. V roce 2010 jej měl v Divadle na Fidlovačce ombudsman Otakar Motejl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám