Hlavní obsah

Babiš chce hlavu Rafaje. S Hamáčkem jdou do střetu se Zemanem

Právo, Jakub Kotalík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vláda se konečně rozhodla jít do konfrontace s prezidentem Milošem Zemanem. V neděli se shodli premiér Andrej Babiš (ANO) a vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD), že by měl šéf Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Petr Rafaj skončit ve funkci. Předsedu antimonopolního úřadu tíží několik kauz a zároveň sílí kritika fungování jeho úřadu.

Foto: koláž Novinky.cz s Právo a Profimedia.cz

Zleva Andrej Babiš, Jan Hamáček, Petr Rafaj a Miloš Zeman

Článek

O odvolání Rafaje však rozhodne prezident Miloš Zeman, který se zatím vždy za Rafaje stavěl a návrh kabinetu nemusí přijmout. Babiš v neděli oznámil, že s Hamáčkem navštíví prezidenta po dovolených. „Objednáme se na Hrad,“ řekl novinářům po jednání vlády.

„Byl jsem vyzván protikorupční radou a dostal jsem dopis z Ústí nad Labem, takže ano, jdeme tam s tímto návrhem,“ odpověděl serveru Novinky. cz Babiš na dotaz, zda prezidentovi navrhnou odvolání Rafaje.

Rafaj u Ústavního soudu neuspěl, prohlídky byly legitimní

Domácí

K odvolání Rafaje vyzval vládu už minulý měsíc Ústecký kraj. Jeho představitelé si stěžují na to, že ÚOHS pod Rafajovým vedením znemožnil kraji nákup autobusů. Ústecký kraj si je pak musel pronajmout.

Podle náměstka hejtmana Ústeckého kraje pro dopravu Jaroslava Komínka (KSČM) antimonopolní úřad v čele s Rafajem rozhoduje dlouhodobě netransparentně.

„Pan Rafaj nechrání hospodářskou soutěž, ale vlastní zájmy,“ uvedl v neděli Komínek. „Podnět jsme proto směřovali na vládu, aby se zamyslela nad fungováním úřadu jako takovým. Není možné, aby měl absolutní moc v rukou jediný člověk,“ doplnil náměstek.

Dva miliony v obálkách

Do sporu se Rafaj dostal i s ministrem vnitra Hamáčkem. Když chtěl jeho resort koupit nová auta pro potřeby policistů, hasičů či ministerských úředníků, ÚOHS výběrové řízení zrušil. Loni v červenci kvůli tomu Hamáčkovo ministerstvo na úřad podalo žalobu ke správnímu soudu.

Babiš bude žádat Zemana o odvolání Rafaje

Domácí

Rafaj byl v minulosti poslancem za ČSSD. Do druhého funkčního období v čele úřadu ho v roce 2015 navrhl tehdejší premiér Bohuslav Sobotka.

Do problémů se dostal loni v březnu, kdy u něj policisté při domovních prohlídkách našli dva miliony korun. Peníze byly rozdělené v obálkách a poschovávané za oblečením ve skříni či v šatníku. Detektivové prohlídky dělali kvůli kauzám souvisejícím s podezřelými tendry, které antimonopolní úřad řešil. Nad Rafajem se od té doby vznáší podezření z korupce a snahy ovlivnit rozhodování jeho úřadu ve sporu o desetimiliardovou zakázku ministerstva dopravy na systém elektronického mýtného na dálnicích.

Policie má zdokumentované schůzky Rafaje s šéfem poslanců ANO Jaroslavem Faltýnkem, který patří mezi další prověřované. Předseda ÚOHS si na domovní prohlídky neúspěšně stěžoval u Ústavního soudu.

Rafaj musí pryč, ať ho nahradí komise, požadují protikorupční hnutí

Domácí

Rafajovo jméno se v médiích objevuje i v souvislosti s kauzou politiků ANO na radnici Brna-střed známou jako Stoka. Hlavní postava případu, bývalý místostarosta Jiří Švachula, měl mít silný vliv na antimonopolní úřad. Seděl v tamní rozkladové komisi, kam ho dosadil právě Rafaj.

Rafaje drží Zeman

A v červnu server Aktuálně. cz upozornil na to, že Rafaj užívá byty napsané na firmu vlivného zákulisního hráče ČSSD Alexandra Čuby. Záloha 3,5 milionu na byt v Brně byla ale zaplacena z Rafajova konta. ÚOHS včera svého šéfa bránil v tiskové zprávě. Podle ní nebyly v jeho případě splněny podmínky pro jeho odvolání.

Šéfa by musel odvolat prezident Miloš Zeman. Podle zákona je možné předsedu úřadu odvolat, jen pokud nevykonává déle než šest měsíců svoji funkci nebo narušuje-li nezávislost a nestrannost úřadu.

„Vláda již dříve nepřistoupila k návrhu na odvolání předsedy Úřadu kvůli tzv. kauze mýto. V této věci se přitom nijak nezměnila situace a předseda ÚOHS Petr Rafaj ani nikdo ze zaměstnanců Úřadu nebyl v souvislosti s ní obviněn,“ argumentoval úřad v komuniké.

Osud Rafaje v čele úřadu má v rukou prezident. Právě Zeman už loni po vypuknutí kauzy mýto uvedl, že by předsedu ÚOHS odvolal až v případě pravomocného rozsudku.

Hradní mluvčí Jiří Ovčáček uvedl, že postoj prezidenta předjímat nechce: „Je nutno počkat, až se schůzka uskuteční.“

Reklama

Výběr článků

Načítám