Hlavní obsah

Babiš: Česko si nenechá líbit vměšování cizích mocností

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Premiér Andrej Babiš v souvislosti s informacemi o údajném pobytu ruského agenta na českém území uvedl, že Česká republika je svrchovaným státem a politické záležitosti si nenechá ovlivňovat.

TK po schůzce premiéra Andreje Babiše s prezidentem Milošem Zemanem Video: Novinky

 
Článek

„My jsme svrchovaný stát a my určitě si nenecháme líbit, aby nějaké velké světové velmoci nám tady nějakým způsobem ovlivňovaly naše politické záležitosti," řekl Babiš. „Není možné - pokud je to pravda - aby tady nějaký cizí stát prováděl akce proti našim občanům," dodal.

Aktuálními spory s Moskvou se podle Babiše zabývá ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD), se kterým v úterý jednal.

Situace však podle premiéra nevyžaduje kroky, jakými by bylo například vypovězení ruského velvyslance.

Ministerstvo se ohradilo kvůli ruské nótě proti článku o agentovi s ricinem

Domácí

Na tiskové konferenci po jednání s prezidentem Milošem Zemanem v Lánech Babiš uvedl, že se k česko-ruským vztahům vyjádřil, ale že se na schůzce tématu dál nevěnovali.

Ruské velvyslanectví si stěžovalo na článek v týdeníku Respekt, podle kterého do Prahy přicestoval pracovník ruských tajných služeb údajně s jedovatým ricinem. Proti ruské nótě se ohradilo české ministerstvo zahraničí.

České bezpečnostní složky údajnou přítomnost muže vyhodnotily jako bezpečnostní riziko pro pražského primátora Zdeňka Hřiba (Piráti) a starostu Prahy 6 Ondřeje Koláře (TOP 09). O hrozbě ze strany cizího agenta hovořil v úterý v televizi Prima i sám Kolář. Cílem údajného ruského agenta v Česku má být i starosta Řeporyjí Pavel Novotný (ODS).

Je tu Rus, který má za úkol mě a Hřiba zlikvidovat, řekl starosta Kolář

Domácí

Kolář čelí ruským výhrůžkám kvůli odstranění sochy maršála Koněva z náměstí v Dejvicích. Primátor Hřib pak za to, že nechal přejmenovat náměstí, kde sídlí ruská ambasáda v Praze, po zavražděném ruském opozičním politikovi Borisi Němcovovi. Novotný zase Rusům vadí kvůli plánovanému pomníku vlasovcům v Řeporyjích.

Moskva kvůli Koněvovi pohrozila odvetnými opatřeními. Ruský ministr obrany Sergej Šojgu požádal o trestní stíhání lidí, kteří za odstraněním sochy z roku 1980 stojí. Rusko má od počátku dubna zákon, podle něhož hrozí až pět let vězení za poškozování válečných hrobů a pomníků, a to jak v Rusku, tak v zahraničí.

Reklama

Výběr článků

Načítám