Hlavní obsah

Babiš: Čeká nás horké léto. Hlavní je přesvědčit všechny lidi, aby se očkovali

Premiér Andrej Babiš (ANO) připustil, že Česko zaznamenává nárůst počtu nakažených variantou delta covidu-19. Podle něj je proto nutné, aby se nechal očkovat i zbytek občanů. Novinářům to řekl v pátek v Lublani, kde probíhá zasedání premiérů visegrádské čtyřky (V4) za účasti předsedy slovinské vlády Janeze Janši.

Foto: ČTK

Český premiér Andrej Babiš po jednání V4

Článek

„Myslím, že nás čeká horké léto. Zaznamenáváme velký nárůst (počtu nakažených). Naštěstí to nemá dopad na hospitalizaci. Náš hlavní úkol je přesvědčit všechny, aby se očkovali,“ uvedl Babiš.

„Delta je tady,“ dodal s tím, že očkování je jediné řešení, aby se vrátily děti do školy a zbytek populace do normálu.

Zároveň však připustil, že Česko stále nemá dostatek vakcín, aby bylo možné zkrátit interval mezi první a druhou dávkou.

Smejkal: Neočkované v Česku si virus najde

Domácí

Babiš se v pátek v Lublani sešel s premiéry visegrádské čtyřky; Slovákem Eduardem Hegerem, Polákem Mateuszem Morawieckim a Maďarem Viktorem Orbánem. Na jednání byl přítomný i předseda slovinské vlády Janez Janša.

Na úvod jednání mluvili zejména o prioritách předsednictví v Radě EU, které Slovinsko převzalo 1. července 2021. Přítomní uvedli, že prioritou bude rozšířit trh Evropské unie o státy západního Balkánu.

Babiš letí na setkání V4. Máme tu stále pandemie a další problémy, říká

Domácí

Maďarský premiér Orbán na tiskové konferenci zase zdůrazňoval, že platí společné negativní stanovisko k migračním kvótám.

Na to navázal Babiš, který doplnil, že v budoucnu považuje za nebezpečí migrační vlnu nejenom z Afghánistánu, ale i zbytku Afriky. „Myslím, že všichni vnímáme obrovské riziko,“ podotkl Babiš.

Jednání bude pokračovat odpoledne na společném obědě. Premiéři by dále měli mluvit právě o podrobnostech rozšíření Evropské unie či migraci.

Reklama

Výběr článků

Načítám