Hlavní obsah

Babiš letí na setkání V4. Máme tu stále pandemie a další problémy, říká

Podle premiéra Andreje Babiše (ANO) musí země visegrádské čtyřky (V4) reagovat na globální výzvy. Řekl to v pátek před cestou do Lublaně, kde se zúčastní se svými protějšky z Maďarska, Polska, Slovenska summitu V4. Přítomen bude i slovinský premiér Janez Janša.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Český premiér Andrej Babiš čeká na příjezdy premiérů visegrádské skupiny

Článek

„Musíme reagovat na globální výzvy. Máme tu stále pandemie a další problémy,” uvedl Babiš v pátek ráno s tím, že na pořadu bude několik témat. Mezi nimi migrace, klimatická politika nebo rozšíření Evropské unie.

Během dopoledního plenárního zasedání V4 budou premiér Babiš, Maďarska Viktor Orbán, Slovenské republiky Eduard Heger a Polska Mateusz Morawiecki diskutovat také o programu a plánech maďarského předsednictví ve V4.

Následovat bude jednání ve formátu V4 + Slovinsko, na kterém slovinský premiér Janez Janša představí program a priority předsednictví v Radě EU, které Slovinsko převzalo v červenci. S předsedy vlád V4 bude diskutovat také o aktuálních evropských otázkách.

V4 odmítá zvyšování daní a přerozdělování migrantů

Evropa

Janša poté, co se jeho země ujala předsednictví v EU, prohlásil, že Slovinsko bude jednat jako čestný zprostředkovatel ve sporech mezi unijními zeměmi EU o principy právního státu a o lidská práva. Vyzval také EU k nalezení dohody ohledně rozšíření „sedmadvacítky”.

Slovinský premiér je vnímán jako jeden z hlavních spojenců Orbána, kterého Brusel obviňuje z porušování evropských hodnot. On sám již přiměl Evropskou komisi ozvat se vůči snaze slovinské vlády omezit nezávislost slovinské veřejné tiskové agentury.

Reklama

Výběr článků

Načítám