Hlavní obsah

Babiš bude premiérem na Mikuláše, o týden později mu Zeman jmenuje vládu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Česká republika by měla mít novou vládu v polovině prosince. Prezident Miloš Zeman hodlá lídra ANO Andreje Babiše jmenovat 6. prosince, tedy na Mikuláše, premiérem. V pátek 15. prosince by pak měl jmenovat celý kabinet. Informaci přinesla ve čtvrtek Česká televize.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Prezident Miloš Zeman (vlevo) pověřil předsedu ANO Andreje Babiše jednáním o sestavení vlády. Archivní foto

Článek

Babišovo hnutí ANO se pokouší sestavit menšinovou vládu bez jasně dané podpory dalších stran.

Pravicové strany poukazují na hlasovací blok ANO, SPD a KSČM, který ve Sněmovně protlačil na post šéfa mandátového a imunitního výboru komunistu Stanislava Grospiče a do čela komory nominanta ANO Radka Vondráčka, který by rozhodoval o případném třetím pokusu o sestavení vlády.

Zeman již dříve prohlásil, že Babiš od něj dostane i případný druhý pokus, a uvedl, že by vláda mohla blíže nespecifikovaný čas zůstat u moci i bez vyslovení důvěry. [celá zpráva]

„V jisté konkrétní situaci, kdy by neprošel ani třetí pokus, tak je taková krásná věta v Ústavě, která zní: 'Prezident může rozpustit Sněmovnu a vyhlásit předčasné volby.' Pozor, 'může', nikoliv 'musí',” uvedl Zeman v úvodu listopadu a pochlubil se, že Ústavu „používá tvůrčím způsobem”.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám