Hlavní obsah

Babiš: Abolici bych nepřijal

Novinky, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud by se prezident rozhodl udělit abolici premiéru Andreji Babišovi (ANO), ten by ji nepřijal. K udělení abolice je podle Ústavy potřeba kontrasignace premiéra nebo jím pověřeného člena vlády.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Premiér Andrej Babiš hovoří s novináři po setkání s prezidentem Milošem Zemanem v Lánech.

Článek

„Jasně jsem řekl, že bych abolici nepřijal,“ napsal Babiš v pondělí Novinkám. Zdůraznil, že abolici odmítl již v minulosti.

„Nastolování úvah o abolici ve chvíli, kdy existuje pravomocné rozhodnutí příslušného státního zastupitelství, je nesmyslné právně i politicky. Jen podněcuje napětí ve společnosti a pocity občanů, že je zpochybňován právní řád a rozhodnutí institucí právního státu. Že bych abolici nepřijal, jsem řekl již v minulosti,“ uvedl pro ČTK v neděli Babiš.

Nejsem žádný monarcha, abolice je součástí ústavy, vzkazuje Zeman

Domácí

Premiér abolici odmítl už v únoru 2018 při interpelaci poslankyně Věry Kovářové (STAN). V odpovědi na interpelaci napsal, že by abolici nepodepsal ani jejím podpisem nepověřil nikoho dalšího.

„Abolice se přitom bez podpisu zástupce vlády, která za ni nese ústavní odpovědnost, neobejde,“ podotkla Kovářová.

Novinky se Babiše zeptaly, jestli nezmění názor, jako to udělal prezident Miloš Zeman, který dříve deklaroval, že by premiérovo trestní stíhání nezastavil. „Kladete nesmyslné otázky, dělejte si srandu z někoho jiného,“ odpověděl premiér.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám