Hlavní obsah

Babiš a Hamáček tlačí Sněmovnou protichůdné daňové zákony. Opozice se jim směje

Novinky, Klára Beranová
Praha

Sněmovna v úterý pustila do třetího čtení dva různé návrhy na zrušení superhrubé mzdy. To by nebyla žádná kuriozita, kdyby každý z nich nebyl z pera jedné vládní strany. Zatímco ČSSD v čele s Janem Hamáčkem navrhuje zdanění práce sazbou 19 procent a 23 procent, ANO v čele s premiérem Andrejem Babišem razí sazbu 15 a 23 procent. Opozice se nad nejednotností vlády pozastavuje.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Zleva ministr vnitra a šéf Ústředního krizového štábu Jan Hamáček (ČSSD) a premiér Andrej Babiš (ANO)

Článek

Podle poslance sociálních demokratů Romana Onderky by premiérův návrh dál prohluboval rozdíly ve společnosti, a nedává tak smysl.

„Sociální demokracie dlouhodobě podporuje zrušení superhrubé mzdy, aby zůstalo v peněženkách více peněz především lidem s nižšími příjmy. Nedává však smysl v této době snižovat daně bohatým a dál rozevírat příjmové nůžky a prohlubovat rozdíly ve společnosti. K tomu by vedl návrh premiéra Andreje Babiše na zrušení superhrubé mzdy a zavedení sazby daně z příjmů 15 a 23 procent,“ prohlásil v úterý na plénu Onderka, jenž v dolní komoře zastupoval Hamáčka, který má koronavirus.

Premiérův návrh by podle Onderky měl dopad na státní rozpočet ve výši 70 až 90 miliard korun. „Náš předseda proto předložil dva pozměňovací návrhy, které pomohou jako návrhy premiéra lidem s nižšími a středními příjmy, ale nebudou zbytečným dárkem pro ty s příjmy vysokými,“ uvedl.

Hamáček pohřbil letní dohodu s Babišem. Nechce, aby lidem zůstaly tisíce navíc z výplaty

Domácí

Sociální demokraté proto navrhují dvě daně z příjmů, a to ve výši 19 a 23 procent. „Dopad do příjmů veřejných rozpočtů je odhadován na zhruba 15 miliard korun. Chci upozornit, že to je pětkrát méně, než navrhuje premiér této země, bavíme se o pětkrát menším zatížení rozpočtu České republiky na další období,“ řekl Onderka.

Neumíte říct, co chcete

Nad dvěma rozdílnými návrhy, jejichž autory jsou předsedové dvou vládních stran, se pozastavuje opozice. „Jsou dva konkurenční pozměňovací návrhy – jeden od předsedy vlády a druhý od prvního místopředsedy vlády, které jsou ve vzájemném rozporu. Kdo si myslíte, vážená vládo, že vám tohle bude pískat? Vždyť vy nám ani neumíte říct, co chcete,“ tepal vládu předseda poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek.

Babiš podal návrh na zrušení superhrubé mzdy a razantní snížení daně

Domácí

Podobně se vyjádřil i lidovecký poslanec Marek Výborný. „Jsme ve velmi absurdní v situaci, kdy tady premiér a vicepremiér, koaliční partner, podávají dva naprosto odlišné pozměňovací návrhy jdoucí proti sobě. Skutečně si tady připadám jako v Absurdistánu, možná jako v nějakém díle Járy Cimrmana,“ prohlásil ve Sněmovně.

Návrh na zrušení superhrubé mzdy je součástí tzv. daňového balíčku. Ten předpokládá zejména zavedení stravenkového peněžitého paušálu a vyšší zdanění cigaret.

Reklama

Výběr článků

Načítám