Hlavní obsah

Babák a Chaloupka z Věcí veřejných založili stranu Republika

V Praze vznikla v neděli nová strana Republika. Chce být pravicová, zúčastnit se letos komunálních i senátních voleb i voleb do Evropského parlamentu. Má zatím 110 členů a z pozice předsedy a prvního místopředsedy ji vedou bývalí poslanci Věcí veřejných (VV) Otto Chaloupka a Michal Babák.

Foto: Milan Malíček, Právo

Michal Babák

Článek

Delegáti zvolili i další tři řadové místopředsedy, a to Antonína Cekotu ze Zlínského kraje, Františka Frolu z Královéhradeckého kraje a Radku Sitarovou z Jihomoravského kraje.

„Chceme podporovat schopné a pracovité lidi, kteří jsou ochotni převzít odpovědnost za sebe a za svou zemi. Zároveň se neotočíme zády vůči seniorům a zdravotně postiženým, kteří naší pomoc potřebují,” uvedl v tiskové zprávě Chaloupka. Babák mimo jiné dodal, že v ČR „dřímá obrovský problém, který se jmenuje nepřizpůsobiví”. Republika bude podle něj „bojovat proti pozitivní diskriminaci”. Hodlá také například podporovat malé a střední podnikatele a vymahatelnost práva.

VV už ani nekandidovaly

Věci veřejné už nejsou po loňských předčasných volbách parlamentní stranou. Samostatně VV ani nekandidovaly. Někteří členové VV šli do voleb společně s hnutím Úsvit přímé demokracie Tomia Okamury.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Otto Chaloupka (VV)

Po volbách v roce 2010 byly VV, provázené několika skandály, nejprve součástí vládní koalice. Později se ale strana rozštěpila a vládní koalici dál podporovali jen někteří její bývalí členové vedení Karolínou Peake a sdružení v nové straně LIDEM.  Nynější předseda Republiky Chaloupka a jeho bývalý poslanecký asistent Vratislav Vařejka čelili obžalobě z korupce, soud ale oba obžaloby zprostil.

O Babákovi média referovala mimo jiné v souvislosti s konfliktem v pražském baru, při němž tehdejší poslanec VV přišel o přední zuby. Jaroslav Háša, který kvůli pranici čelí obvinění z ublížení na zdraví, tvrdí, že ho politik napadl, Babák trvá na tom, že za útokem stál Háša. Případ projednává Obvodní soud pro Prahu 1.

Reklama

Výběr článků

Načítám