Hlavní obsah

Až deset let vězení za týrání zvířat. Sněmovna kývla na návrh Senátu

Novinky, ber, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Tresty za týrání zvířat a provozování množíren se zpřísní. Sněmovna změnila svůj názor a v úterý souhlasila s návrhem Senátu. Novela trestního zákoníku nyní poputuje na stůl k prezidentu Miloši Zemanovi.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ilustrační foto

Článek

Za týrání zvířat bude hrozit až šest let vězení. Za chov zvířat v nevhodných podmínkách, což je třeba případ takzvaných množíren, by mohlo hrozit až deset let vězení.

Zákon podpořilo 133 poslanců napříč politickým spektrem, proti senátní vratce hlasovali pouze čtyři z nich. V prosinci stejnou novelu zákona poslanci zpřísnění trestů odmítli, tehdy ke schválení chybělo šest hlasů.

Krávy uvízlé v bahně a trusu. Veterináři šetří týrání skotu na Přerovsku

Krimi

„Někteří poslanci srovnávají týrání zvířat až s týráním lidí. Veřejnost je milovníkem zvířátek, a proto vyšli poslanci vstříc,“ komentovala rozhodnutí Helena Válková (ANO).

Debata se točila kolem toho, že novela nespecifikuje nevhodné podmínky. „Není tady vymezeno, že se jedná o množírny. Když vypálím les, dostanu nižší trest, než když budu chovat zvířata v nevhodných podmínkách,” komentoval ve Sněmovně poslanec ODS Marek Benda.

Vyhublá fenka kulhala v kotci mezi výkaly. Ale je veselá, namítala majitelka

Krimi

Za svoje slova si vysloužil kritiku poslance ČSSD Romana Onderky. „Lesy se zatím v Česku nevypalují. Kšeft se psama a kočkama je třetí největší po sexu a drogách. Proto je tento zákon na místě a vratka Senátu je v pořádku,” opáčil Onderka.

Zákon teď poputuje k podpisu k prezidentovi Miloši Zemanovi.

Reklama

Výběr článků

Načítám