Hlavní obsah

Auto srazilo na Vsetínsku už druhé mládě rysa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Beskydy

Na silnici u Dolní Bečvy na Vsetínsku bylo ve čtvrtek nalezeno mrtvé mládě chráněného rysa ostrovida. V neděli o tom informoval koordinátor monitoringu velkých šelem v Beskydech Miroslav Kutal z Hnutí Duha Olomouc. Začátkem října srazilo auto jiné rysí mládě na silnici u Lidečka na Vsetínsku.

Článek

Zoologové z Hnutí Duha podle skvrnitosti srsti dokázali čerstvě sražené zvíře z Dolní Bečvy identifikovat. "Po porovnání snímků přejetého rysa a se záznamy z fotopastí bohužel musíme potvrdit, že sražený rys je jedno ze tří letošních mláďat rysice Lenky. Hry Lenčiných trojčat jsme v červenci zachytili na fotopasti v centrálních Beskydech," uvedl Kutal.

V Beskydech Hnutí Duha letos zaznamenalo sedm koťat od tří samic. V celých Moravskoslezských Beskydech a Javorníkách se pohybuje asi deset dospělých rysů. Úmrtnost rysích mláďat během prvního roku je podle Kutala vysoká, pohybuje se zhruba na 50 procentech. "Velkým nebezpečím je právě silniční doprava," dodal Kutal.

Mrtvé mládě bylo nalezeno v takzvaném migračně významném území, které před pěti lety vymezila Agentura ochrany přírody a krajiny ČR. Hnutí Duha prosazuje, aby zachovalá, dosud průchodná krajina zůstala bez zástavby a v úsecích silnic s prokázanými přechody nebo střety s vzácnými šelmami byla alespoň v noci snížena maximální povolená rychlost.

"Doufáme, že důvodem, proč se mládě odvážilo tak blízko silnice, byla pouhá neopatrnost a nikoliv ztráta matky. Máme z lokality hlášeno i přímé pozorování dalšího rysího mláděte, zřejmě sourozence sraženého rysa. Během dalších týdnů budeme ověřovat, zda se Lenka se zbylými koťaty v území stále vyskytuje," doplnil Kutal.

Reklama

Související témata:

Související články

Na Šumavě zabilo auto mládě rysa

Mrtvého rysa našel v úterý ráno u silnice poblíž Javorné na Šumavě náhodný kolemjdoucí. Zvíře mělo na sobě známky zranění, podle kterých je nespíš srazilo...

Výběr článků

Načítám