Hlavní obsah

Ať si Heger sbalí lejstra a odejde, žádají odbory

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Odboráři z Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) vyzvali ministra zdravotnictví Leoše Hegera (TOP 09) k odchodu. Podle odborů hrozí devastace celého systému zdravotnictví.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Šéf ČMKOS Jaroslav Zavadil

Článek

Odboráři, kteří na počátku března podpoří protest České lékařské komory, ve čtvrtek konstatovali, že náklady na zdravotnictví jsou v ČR nejnižší v celé Evropě, kvůli čemuž prý klesají například počty operací.

"Nastal čas, aby si pan ministr Heger sbalil svoje lejstra a odešel," řekl předseda ČMKOS Jaroslav Zavadil.

Podobně kriticky se vyslovila i předsedkyně Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče Dagmar Žitníková, podle níž je nynější situace ve zdravotnictví nejhorší od roku 1989.

Katastrofické scénáře se objevují pravidelně, tvrdí ministerstvo

Heger odstoupit nehodlá, ve vysílání ČT v reakci uvedl, že například Žitníková hovoří o zhoršování péče dlouhodobě. "Není pravda, že by se zhoršovala péče, to říká (Žitníková, pozn. red.) už několik let," opáčil ministr a posteskl si, že například s Českou lékařskou komorou není momentálně dialog prakticky možný.

"Žijeme v restriktivní době, škrtá se všude, museli jsme se přizpůsobit," přiznal nicméně ministr.

"Zatímco platy lékařů se zvyšují, průměrná mzda v ČR stagnuje či klesá. Jakkoli se všechny segmenty trhu potýkají s propady příjmů, do českého zdravotnictví teče každý rok více peněz," uvedl v resort v reakci s tím, že katastrofické scénáře předkládají odboráři i lékařská komora pravidelně.

"Hustota lůžkových zařízení je jedna z nejvyšších v Evropě, více lůžek na obyvatele mají v Evropě pouze dvě země. Medicína se vyvíjí a bránit každé lůžko nedává smysl,“ opáčil náměstek ministra zdravotnictví Marek Ženíšek kvůli kritice odborů, jimž vadí snahy o snížení počtu nemocnic.

Reklama

Výběr článků

Načítám