Hlavní obsah

Komora chystá protest, lékaři mají 1. března vyrazit "k lékaři"

• Aktualizováno
Novinky, jas

Lékaři si mají vzít 1. března volno, případně vyrazit na prohlídky ke kolegům. Česká lékařská komora (ČLK) je k tomu vyzvala v rámci tzv. Dne zdraví lékařů, který má být součástí protestu zaměřeného proti dalšímu snižování nákladů na zdravotnictví a reformám, které prosazuje ministerstvo zdravotnictví pod vedením ministra Leoše Hegera (TOP 09). Ministerstvo kritiku odmítá a hovoří o strašení pacientů.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident ČLK Milan Kubek

Článek

Podle prezidenta ČLK Milana Kubka jsou lékaři rovněž pacienty, a proto se komora rozhodla zvolit tuto formu protestu, jejíž pomocí chce upozornit na nízké výdaje, které stát dává na zdravotnictví či na skutečnost, že lékaři postupně stárnou, zatímco mladí odcházejí do zahraničí.

ČLK nabádá ministerstvo k aktualizaci úhradové vyhlášky, zvýšení plateb za státní pojištěnce a k celkovému navýšení rozpočtu, který stát dává na zdravotnictví. "Nelze tlačit na další snižování nákladů," uvedl Kubek, podle něhož lze změny k lepšímu dosáhnout pouze "silou".

Podle resortu jde však pouze o "mediální snahu strašit pacienty, vyvolávat u nich paniku a tím volat po zvýšení příjmů ve zdravotnictví".

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr zdravotnictví Leoš Heger.

"Nakolik jde o politikaření a pletichy a do jaké míry je na prvním místě zájem pacienta, ať si dnešní aktéři podpisové akce zodpoví před svým svědomím," ohradil se ministr Heger a připomněl, že v minulých letech si lékaři polepšili, zatímco v jiných odvětvích mzdy klesaly.

Nemůžeme léčit podle nejnovějších poznatků, tvrdí komora

Země je podle ČLK dost bohatá na to, aby mohli být pacienti léčeni podle nejnovějších vědeckých poznatků, opatření, která prosazuje ministerstvo, tomu však podle komory brání.

"Prezident Kubek jinými slovy řekl: 'Občané, plaťte vyšší zdravotní pojištění, aby nám lékařům mohly tyto peníze zdravotní pojišťovny poslat, aniž by se staraly o tom, jak draze léčíme'," okomentoval požadavky ČLK náměstek pro zdravotní pojištění Petr Nosek. "Stát přeci nemá vlastní peníze, má jen ty, které vybere od občanů," dodal.

"Jsme sice bohatá země, jak připouští i pan prezident Kubek, ale nejsme bohatí natolik, abychom vyhověli každému požadavku ČLK na zvýšení výdajů ve zdravotnictví. Zdravotnictví má totiž neuvěřitelnou absorpční schopnost utratit jakékoli navýšení do něj vložených prostředků," uzavřel Nosek.

V protestu lékaře podpořily i některé osobnosti jako prezidentská kandidátka Táňa Fischerová, fyzik František Janouch či plastický chirurg Jan Měšťák. Pacienti budou moci lékaře podpořit podpisem petice.

Reklama

Výběr článků

Načítám