Hlavní obsah

Ať se to Zemanovi líbí, nebo ne, věkový limit pro velvyslance platí, vzkázalo ministerstvo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Věkový limit 70 let, který stanoví služební zákon, je nepřekročitelný a velvyslanci po jeho dosažení v úřadu skončí. Ve středu to konstatovala mluvčí ministerstva zahraničí Michaela Lagronová. Dopad to bude mít jak na velvyslankyni v Sýrii Evu Filipi, tak na ambasadorku v Bratislavě Livii Klausovou.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Česká velvyslankyně v Sýrii Eva Filipi

Článek

Právě Filipi složil poklonu prezident Miloš Zeman při návštěvě Valného shromáždění OSN. Podle něj odvádí skvělou práci a kvůli věku ji odvolávat nehodlá.

„Naštěstí velvyslance odvolává prezident, takže když já paní Filipi neodvolám, tak není boha, který by ji odvolal,“ uvedl Zeman. [celá zpráva]

Boha není potřeba, služební poměr prostě skončí

Ministerstvo se s hodnocením práce velvyslankyně sice shoduje a i nadále počítá s využitím jejích služeb, nicméně zákon prý resortu nedává jinou možnost, nežli její konec v úřadu.

I kdyby tak prezident českou velvyslankyni neodvolal, skončil by jí podle všeho služební poměr.

Šalamounské řešení

Ministerstvo zahraničí by si přálo, aby Filipi v regionu v určité pozici dále působila. Podle informací ČTK by se podle některých úvah mohla stát českou zmocněnkyní pro Sýrii nebo pro celou oblast Blízkého východu.

O problému se ví již delší dobu. Politici v této souvislosti zmiňovali nejčastěji vznik speciálního zákona pro diplomaty, případně novelizaci stávající podoby služebního zákona. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Diplomaté senioři – tikající bomba

Podmínka, že velvyslanci musejí podle nového služebního zákona odejít do penze v roce, kdy oslaví 70 let, veřejnost i politiky zaujala hlavně kvůli ambasadorce...

Výběr článků

Načítám