Hlavní obsah

Astrofyzik Grygar se vzdal možnosti získat vyznamenání od Zemana

Novinky, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Sněmovna ve čtvrtek odhlasovala návrhy na státní vyznamenání, které předloží prezidentu Miloši Zemanovi. Poslanci si osvojili celkem 35 jmen. Seznam, který poputuje na Hrad, jich ale čítá pouze 34. Astronom a astrofyzik Jiří Grygar totiž nominaci odmítl.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Astrofyzik Jiří Grygar je nositelem Nušlovy ceny České astronomické společnosti, která je považována za nejprestižnější české astronomické ocenění.

Článek

„Na osobní žádost pana Jiřího Grygara ho vyjímám z tohoto návrhu,” uvedl místopředseda Sněmovny Jan Bartošek (KDU-ČSL) bez bližšího komentáře.

„Velice si vážím postoje Jiřího Grygara, že se vzdal možnosti získat vyznamenání od prezidenta Miloše Zemana,“ komentovala vzápětí na Facebooku místopředsedkyně TOP 09 Helena Langšádlová.

Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček na Twitteru v reakci uvedl, že vědcovo rozhodnutí „netřeba příliš komentovat”. „Pozoruhodné ovšem je, jak se na tématu snaží parazitovat TOP 09,” dodal.

Posléze Ovčáček doplnil, že Grygarovo odmítnutí nesouvisí s osobou prezidenta Zemana.

Český astronom a astrofyzik Grygar se proslavil jako významný popularizátor vědy, získal řadu ocenění včetně ceny Kalinga Prize od UNESCO. V roce 2011 získal nejprestižnější ocenění České astronomické společnosti Cenu Františka Nušla. Oblíbený byl jeho pořad Okna vesmíru dokořán. Jeho jméno nese i planetka 3336 objevená v roce 1971.

Sněmovna navrhla Kuttelwaschera

Ještě před hlasováním se poslanci dohadovali, jestli budou hlasovat o všech osobnostech najednou, nebo o každé zvlášť. Na návrh poslankyně ODS Jany Černochové nakonec prošla druhá možnost.

Z 53 návrhů, které do Sněmovny došly, má šanci na ocenění 34 lidí. In memoriam by Řád bílého lva mohl získat například válečný veterán a letec RAF Karel Kuttelwascher.

Medaili Za zásluhy by mohl dostat geolog Václav Cílek. Sněmovna na seznam schválila i bývalého poslance KSČM Josefa Mandíka.

Anketa

Kdo je vám sympatičtější?
Miloš Zeman
30,8 %
Jiří Grygar
64,6 %
Oba stejně
2,5 %
Ani jeden
2,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 13642 čtenářů.

Související témata:

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Miloš Zeman

Foto: koláž Novinky s použitím www.psp.cz

Ing. Jan Bartošek

Foto: Poslanecká sněmovna ČR, Novinky

Helena Langšádlová

Foto: Petr Horník, Právo

Starostka Prahy 2 Jana Černochová (ODS)

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám