Hlavní obsah

Asistent si udělal z koncertu v Senátu okázalou oslavu

Právo, Jitka Götzová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

V okázalou oslavu svých kulatých narozenin přeměnil koncert v prostorách horní parlamentní komory Petr Votava, asistent senátora za KSČM Jaroslava Doubravy, současného předsedy klubu Nezařazení. Případ má nyní řešit komise pro práci Senátu, neboť Votava neplatil výdaje s akcí spojené.

Foto: Jiří Smutný

Absolventky Adéla Šafaříková, Barbora Zichová, Dorota Vybíralová, Kristýna Padalíková, Lucie Jahodová a Pavla Nováková.

Článek

Votava využil vystoupení Pražského žesťového kvintetu, které pořádal klub 7. dubna v Hlavním sále Valdštejnského paláce a které zaštítil svým jménem senátor. Votava si však pozval jen své přátele.

Už pozvánka naznačila, že není něco v pořádku. Pod záhlavím Parlament České republiky, Senát bylo totiž uvedeno: Slavnostní koncert k 50. výročí aneb Národ Tobě s poznámkou, že program vzhledem ke stupni utajení této akce nelze zveřejnit. "Po oficiálním asi dvacetiminutovém koncertu zazněla ještě v podání kvintetu slavnostní prezidentská fanfára a do sálu vstoupil oslavenec s řetězem na krku, na kterém se mu houpala medaile s číslem 50. Myslel jsem si, že se mi to jenom zdá," řekl Právu jeden ze zaměstnanců Senátu.

Podle něj pak asi 160 hostů předávalo Votavovi dárky a připíjelo se šampaňským, které si jubilant zajistil sám .To tvrdí i obsluha. "Celý další průběh byl zjevně organizován jako oslava," uvedl v písemné stížnosti obsluhující personál, který na to promptně upozornil komisi pro práci Kanceláře Senátu. Ta s upořádáním koncertu souhlasila a tím poskytla zadarmo i reprezentační místnosti.

Podvedená komise?

"Zdá se, že jsme byli uvedeni v omyl. Budu muset navrhnout usnesení, že překvalifikujeme koncert na soukromou akci a tudíž si Nezařazení pronájem sálu musí uhradit," řekl na dotaz Práva šéf komise Adolf Jílek (KDU-ČSL). Kauzu nechtěl komentovat, dokud si nepozvou tehdejšího předsedu senátorského klubu Nezařazení Vladimíra Železného, který byl v této funkci do konce dubna, a Doubravu, jenž byl v minulých dnech v Číně.

Členům klubu Nezařazení moc do řeči není. "Byla to iniciativa pana Doubravy, klub o tom nejednal a já tam nebyl, protože jsem o tom nevěděl," uvedl pro Právo Vladimír Železný. Podle jeho slov dostal od Doubravy vysvětlení, že šlo o korektní akci a při té příležitosti svému kolegovi jen popřál. "Dostal jsem od něj příslib, že věc vyřeší sám s komisí," dodal Železný.

Doubrava se oslavě také podivil. "Neměl jsem ani potuchy o takových pozvánkách, ale vůbec mě nenapadlo, že by mohl nastat nějaký problém. Samozřejmě, že z toho vyvodím patřičné důsledky, včetně toho, že přeruším spolupráci s panem Votavou," řekl na dotaz Práva Jaroslav Doubrava. Aféra může zkomplikovat jeho snahu obhájit na podzim své senátorské křeslo.

Koncert podle svých slov zaštítil na přání orchestru, který sám nabídl vystoupit zadarmo, ale veškerou organizaci svěřil asistentovi, který pro něj pracuje bez nároku na odměnu. "Ze svého jsem dokonce zaplatil asi čtyři tisíce korun za víno na přípitek," bránil se senátor.

Co zaplatí senátor

Je také připraven podílet se na úhradě nákladů. Jenže kvůli akci muselo být v zaměstnání po pracovní době i několik desítek senátních zaměstnanců, včetně ochranné služby. Doubrava však nevidí nic špatného na tom, že při příležitosti koncertu poblahopřál asistentovi k životnímu jubileu. "Žádná prezidentská fanfára tam nezazněla, jen fanfáry z Libuše," poznamenal.

Klub však odmítá pronájem zaplatit. Podle informací Práva se za hodinu pronájmu platí 45 tisíc Kč, takže senátor bude muset sáhnout hluboko do kapsy, neboť dohromady částka představuje 135 tisíc korun.

"Hned mne napadlo, že z koncertu bude průšvih," uvedl pro Právo Eduard Matykiewicz (KSČM). Ten byl kromě organizátora také jediným přítomným senátorem, protože ostatní o tom vůbec neměli potuchy. Rozladěnost netajil před Právem i další člen klubu Jaroslav Kubín (nestr.): "Musí mi to (Doubrava) vysvětlit." Kauzou byl překvapen šéf komunistů Miroslav Grebeníček. "Pokud je to pravda, zcela určitě z toho vyvodím patřičné důsledky," prohlásil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám