Hlavní obsah

Asistenční psi předvedli svou šikovnost. Nosí věci a varují i před záchvatem

Novinky, Marika Konárková
Praha

V Praze soutěžili asistenční psi, kteří divákům předvedli, jak umějí pomoci svému pánovi. Pro malá i velká plemena, která prošla speciálním výcvikem, není problém sundat člověku třeba boty, rukavice nebo ho dopředu upozornit na epileptický záchvat. Tito psi jsou cvičení na zakázku podle potřeb svých budoucích páníčků.

Asistenční psi dokážou nosit věci a varovat i před záchvatemVideo: Novinky

 
Článek

Přinést předmět, otevřít dveře nebo šuplík, pomoci při oblékání, podat jídlo z lednice. To vše musejí zvládat speciálně vycvičení asistenční psi. Říká se o nich, že jsou cvičení na míru pro svého pána. Jak dobře se o něho umějí postarat, předvedli na psím festivalu PesFest 2013. Jelikož se jedná o vybrané výjimečné psí jedince, nezklamali a za každý splněný úkol byli odměněni pamlskem.

„Na soutěži jsme ukázali naše psí studenty. Předvedli například svlékání rukavice, zouvání boty, sundání brýlí z obličeje. S výcvikem začínáme u štěňat v jednom roce. Jeden výcvik trvá půl roku až jeden rok, pokud se učí složitější úkoly, a vše velmi souvisí s učenlivostí psa,“ říká trenérka psů Kateřina Kadlecová z centra výcviku psů pro postižené Helppes.

Dokážou rozpoznat i blížící se záchvat

Speciálně vycvičení psi fungují jako pravá ruka svého pána. Podle typu zaměření se základně dělí na asistenční, vodicí a signální. Vycvičený asistenční pes ulehčí každodenní život například vozíčkáři. Vodicí pes pomáhá nevidomým nebo zrakově postiženým lidem v oblasti mobility. Jsou ale také speciálně vycvičení signální psi, kteří dokážou varovat před epileptickým nebo srdečním záchvatem. Trochu odlišný je výcvik psů pro diabetiky.

„Pes se naučí dávat znamení dopředu podle toho, jestli nebezpečně stoupá nebo klesá hladina cukru v těle. Učí se to na základě pachové práce,“ vysvětluje ředitelka centra Helppes Zuzana Daušová.

Jiný pohled na své postižení získala díky nové pomocnici Attynce Viktorie Vrátilová se slabozrakostí. Dvouletá vodicí fenka Flat coated retrívra, která prošla ročním speciálním výcvikem u trenérů z Helppesu, pomáhá své paničce s orientací v prostoru.

„S Attynkou se sbližuji od poloviny září. Je velmi empatická, dává na mě velký pozor, kontroluje, jestli jí stačím, nenechá mě nikam spadnout. Když jsem jí jednou u jámy říkala, aby šla vpřed, protože jsem si to špatně ověřila, strčila do mě hlavou a dala mi signál, abychom jámu obešly,“ popisuje společný vztah šťastná panička Viktorie.

Foto: Novinky

Majitelka Viky s vodící fenkou Attynkou

Kompletně připravený a vycvičený pes stojí od 200 do 250 tisíc korun. Na rozdíl od vodicích psů, které hradí stát, jsou asistenční, signální a terapeutičtí psi hrazeni pouze ze sponzorských darů nebo nadačních prostředků.

První ročník PesFestu se konal v Centrálním parku na Pankráci. Nedělní akce přilákala až dva tisíce lidí. Festivalu se zúčastnila i spousta neziskových organizací.

Přehlídka útulkových psů. Vpravo vítěz Kooki

„Z nich byly čtyři útulky  – Dog Point, Toulavé Tlapky, útulek Modřany a Azyl opuštěných zvířat Libeň –, pro které byla uspořádána sbírka. Dále se konala přehlídka útulkových pejsků, jeden z nich, čtyřletý Kooki z Libeňského útulku se umístil i na předních místech soutěže Sympaťák Pes Festu,“ uvedl organizátor akce Městská část Praha 4.

„Byl to první festival tohoto druhu v Praze 4 a my pevně věříme, že se stane milou tradicí pro všechny, kteří mají pejsky rádi, i když třeba doma žádného nemají“ uvedla radní Lucie Michková (ODS).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám