Hlavní obsah

Asi jsem ho úplně nepotěšil, komentoval Filip schůzku s Babišem

Premiér Andrej Babiš (ANO) ve středu jednal s šéfem KSČM Vojtěchem Filipem o možné podpoře prodloužení nouzového stavu. Podle Filipa nyní komunisté zvažují všechna pro a proti. Vláda by chtěla prodloužit nouzový stav o 30 dnů.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Místopředseda Sněmovny a šéf KSČM Vojtěch Filip (vlevo) a premiér Andrej Babiš (ANO)

Článek

„Asi jsem ho úplně nepotěšil, protože jsem řekl, že klub o konečném stanovisku jedná, že úplně s tím nejsme smířeni,” uvedl Filip na adresu premiéra. Co přesně komunistům, kteří v dolní komoře menšinový kabinet podporují, na žádosti vlády vadí, neupřesnil. V diskusi komunistů s experty jsou podle něj jak věci zdravotní, tak bezpečnostní i ústavněprávní. „Debatuje se, pro a proti se dávají dohromady,” uvedl.

Vláda chce prodloužit nouzový stav o 30 dní

Domácí

Vláda žádá Sněmovnu o možnost prodloužit nouzový stav do 20. prosince. Nouzový stav zatím v Česku kvůli epidemii covidu-19 platí od 5. října do 20. listopadu. Vláda i naposledy žádala poslance, aby umožnili prodloužení o 30 dnů, zákonodárci však připustili jen posun ze 3. na 20. listopad.

Na jaře platil kvůli šíření koronaviru nouzový stav v Česku 66 dní od 12. března do 17. května. Pokud by tentokrát platil do 20. prosince, jak žádá vláda, trval by nejméně o deset dnů více.

Jak budou vypadat opatření podle rizikového skóre PES

Domácí

Platnost nouzového stavu vyžaduje všech pět pásem opatření podle rizikového skóre v novém protiepidemickém systému PES. Už nyní je na jeho trvání navázána řada opatření proti šíření covidu-19.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám