Hlavní obsah

Ashya se po roce vrátil do Prahy, příští týden už jde do školy

– Praha
Právo, Stáňa Seďová

Zdravý šestiletý Ashya King přiletěl v úterý s rodiči a sourozenci do Prahy. Pozdravil své české lékaře a s rodinou si prohlédl město. Šlo čistě o přátelskou návštěvu, nečekaly ho žádné lékařské procedury. Do Británie se vrací ve čtvrtek, v pondělí ho čeká první školní den.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Britský chlapec Ashya King se v úterý 15. září 2015 v pražském protonovém centru. Na snímku lékaři, matka a bratr.

Článek

Je to přesně rok, kdy přicestoval s rodiči, kteří byli britskými úřady obviněni z jeho únosu, do pražského protonového centra (PTC), aby tu podstoupil léčbu mozkového nádoru. Ani on, ani jeho rodina však nezapomínají. Na setkání v areálu pražské Bulovky se Ashya dokonce chopil mikrofonu, aby pozdravil a poděkoval.

„Byli jsme velmi zvědaví, jak chlapec prospívá z medicínského i lidského hlediska,“ řekl při návštěvě Kingových v PTC bývalý chlapcův lékař Jiří Kubeš.

Dodal, že chlapec je v péči lékařů ve Španělsku, kteří ho sledují. „Poslední vyšetření Ashyi dopadla výborně,” řekl Kubeš.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Britský chlapec Ashya King na úterním setkání s novináři

Při včerejší tiskové konferenci, kterých chlapec během své léčby zažil už několik, se bavil prohlížením obrázkové knížky se starším bratrem. Dříve vyplašený a ztrápený pacient je nyní milý a usměvavý kluk.

Zase mluví a chodí

Po šestitýdenní léčbě v Praze odcestoval na podzim loňského roku Ashya s rodinou do Španělska.

Tamní špičkoví onkologové si ho převzali do péče a na jaře letošního roku podali rodičům statečného pacienta radostnou zprávu. Ashya léčbu zvládl a je zdravý.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ashya King

Samozřejmě ho lékaři nadále sledují a chlapec podstupuje různá cvičení a rehabilitace, ale návrat řeči a chůze společně s lékařskými výsledky znamenaly pro Kingovy obrovské vítězství.

Se svou matkou, otcem, dvěma bratry a sestřičkou čeká Ashyu v Praze od úterý do čtvrtka nabitý program. Kromě návštěvy známého prostředí protonového centra navštíví neurorehabilitační kliniku, ale také Karlův most, výstavu k 50. výročí Večerníčku a také pražskou zoologickou zahradu.

Rodiče byli ve vazbě

Ashyovi rodiče se loni v létě nesmířili s postojem lékařů, že nic víc než operaci mozku dělat už nemohou, syna z nemocnice odvezli do Španělska, Británie na ně vydala zatykač za únos a zanedbání péče.

Foto: David W Cerny, Reuters

Rodina Kingovým na prohlídce Prahy

Prodloužená ruka britské policie je dostihla i ve Španělsku, kam původně přijeli prodat nemovitost, aby mohli uhradit protonovou léčbu, která dávala chlapci největší šanci na přežití s nejmenšími následky, a museli strávit několik dní ve vazbě.

Velká vlna nevole britské veřejnosti, dokonce i zásah britského premiéra Davida Camerona, je nakonec osvobodil a rodiče hned odvezli synka do pražského protonového centra.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám