Hlavní obsah

Armádě chybí miliarda, část letectva přišpendlí k zemi

Právo, Oldřich Danda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vojákům se sice podařilo přesvědčit vládu, že další škrty bez újmy nepřežije, a ministerstvo obrany dostalo slib, že mu v příštích třech letech rozpočet neklesne pod 42 miliardy ročně. Přesto se obrana nevyhne propouštění a armáda počítá i s útlumem některých druhů techniky.

Foto: Alex Švamberk, Novinky

Vrtulník Mi-24 českého letectva ve visu

Článek

Nejohroženější jsou letadla a vrtulníky. Podle náčelníka generálního štábu Petra Pavla jim bude příští rok chybět až miliarda korun na generální opravy dopravních helikoptér Mi-8 (salónní verze pro politiky a generály) a Mi-17 i tryskáčů tzv. vládní letky Jak-40 a Challenger.

„V příštím roce, ať se nám to líbí, nebo ne, některé druhy letecké techniky budeme muset nechat stát na zemi,“ řekl včera Pavel novinářům. Vojáci i politici budou muset vyjít se dvěma letouny Airbus a se čtyřmi stroji CASA. V roce 2014 budou vojáci před další těžkou volbou, protože budou muset sehnat 700 miliónů na opravy šesti polských vrtulníků Sokol, které používá letecká záchranná služba v západních Čechách. Celkově jich má deset.

Protože generální opravy strojů u polského výrobce jsou velmi drahé, obrana zvažuje, že vypíše tendr na nové víceúčelové vrtulníky, které by mohly nahradit nejen sokoly, ale i bojové vrtulníky Mi-24. Generální oprava jednoho sokola přijde na 100 až 120 miliónů korun, což je dvakrát víc, než za co armáda pořídí generálku daleko větších vrtulníků Mi-17.

Podle Pavla by mohli sice provoz záchranné služby na Plzeňsku přenechat soukromníkům, jako je tomu v jiných krajích, ale vojáci by ztratili možnost trénovat v reálném provozu.

Armáda se v příštím roce chystá zrušit velitelství společných sil v Olomouci a centralizovat logistické, informační a zdravotnické jednotky pod jednu agenturu. Těmito kroky chce obrana ušetřit 600 míst vojáků a tisíc míst civilních zaměstnanců.

Armáda také plánuje pronajmout nepotřebné sklady a prodat materiál, pro který nemá využití. Součástí pronájmu by byla podmínka, že nájemce v případě ohrožení sklady vyklidí a přenechá je potřebám armády.

Reklama

Výběr článků

Načítám