Hlavní obsah

Armáda za milióny opravovala ubytovnu, kterou vůbec nepotřebuje, odhalil NKÚ

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ) při kontrole hospodaření ministerstva obrany v letech 2010 až 2013 zjistil nedostatky u zakázek, které vypisovala příspěvková organizace Armádní servisní, s byty a nemovitým majetkem.

Foto: Milan Malíček, Právo

Nejvyšší kontrolní úřad

Článek

NKÚ zkontroloval 13 investičních akcí za 1,2 miliardy korun a devět prodejů nepotřebných objektů za 566 miliónů korun.

V některých případech zjistili kontroloři zásadní nedostatky. „Šlo především o rekonstrukce ubytoven v Táboře a v Chotusicích a o zateplení bytových domů v Kozlově za celkem 45,5 miliónu korun. U všech tří zakázek šlo o podlimitní řízení, v němž Armádní servisní oslovila pět uchazečů a nakonec vybrala dvě firmy, které získaly nezbytné živnostenské oprávnění jen pár měsíců před výběrovým řízením,” konstatovala mluvčí NKÚ Olga Málková.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Neoprávněné fakturace

Jako příklad problematického hospodaření popsala rekonstrukci ubytovny v Chotusicích. Na základě smlouvy uzavřené v listopadu 2009 měla být dokončena v červenci následujícího roku. U zakázky za 18 miliónů korun však stavební dozor v červenci zjistil, že si dodavatel neoprávněně fakturoval práce za více než tři milióny korun.

„Peníze dodavatel nevrátil a nepokračoval ani v práci, přestože mu do té doby bylo vyplaceno 17,4 miliónu korun. Armádní servisní odstoupila od smlouvy a vypsala novou zakázku na dokončení rekonstrukce. Ta ale nakonec dokončena nebyla, jak zjistili kontroloři přímo na místě, neboť armáda objekt nevyužívá a ani s tím v budoucnu nepočítá,” popsala Málková podivné hospodaření a nevyjasněnou potřebnost dotyčné ubytovny.

Reklama

Výběr článků

Načítám