Hlavní obsah

Armáda touží po novém dělu či víceúčelovém vrtulníku

Česká armáda by si chtěla v příštích letech pořídit do výzbroje víceúčelový vrtulník či dělo standardní ráže NATO. Potřebovat bude rovněž obrněná vozidla a radiolokátory. Na národní vyzbrojovací konferenci to uvedl náčelník generálního štábu Josef Bečvář.

Foto: Alex Švamberk, Novinky

ilustrační foto

Článek

Bečvář upozornil na to, že podfinancování armády v letech 2009 až 2013 vedlo k tomu, že ne všechen materiál odpovídá standardům NATO. Stav personálu ve většině útvarů a zařízení je na úrovni 60 až 80 procent, konstatoval také.

Mezi hlavními rozvojovými projekty Bečvář zmínil přezbrojení mechanizované brigády, pořízení kolových obrněných vozidel, pořízení děla standardní ráže NATO, pokračování v pronájmu letounů Gripen, pořízení radiolokační techniky a víceúčelového vrtulníku.

Za největší slabiny českého vojska jeho šéf považuje nedokončenou transformaci, personální podstav, zhoršování věkové struktury personálu, nedostatek záloh či zastarávání materiálu. Postupné zvyšování výdajů na obranu, k němuž se zavázala současná koaliční vláda, by ale podle Bečváře mělo vést k obratu.

České firmy mají šanci, ale automaticky zakázky nedostanou

Do roku 2020 by se podle náčelníka generálního štábu mělo podařit stabilizovat schopnosti armády a vymýtit aktuální nedostatky způsobené podfinancováním vojska v minulosti. Kolem roku 2025 by pak měl být prostor pro rozvoj dalších schopností armády.

Ministr obrany Martin Stropnický (ANO) řekl, že české firmy nemohou automaticky spoléhat na univerzální ministerský patriotismus. Resortu jde podle něj primárně o kvalitu produktu. Zároveň je ale pro to, aby i při nákupech techniky v zahraničí byla možnost pro české firmy podílet se na zakázce nebo servisu techniky.

Reklama

Výběr článků

Načítám