Hlavní obsah

Armáda si vychová lékaře, ale ti jí pak utíkají za lepším

Právo, Oldřich Danda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když v březnu na začátku koronavirové epidemie chtěl ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) poslat na pomoc koronavirem sužované Itálii vojenské lékaře, tak narazil na odpor ministra obrany Lubomíra Metnara (ANO). Ten argumentoval tím, že armáda nemá zdravotníků nazbyt a jsou potřeba doma.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Ilustrační foto

Článek

Měl pravdu, vojenští lékaři, záchranáři a sestry mají plné ruce práce: pracují v desítkách nemocnic po celé republice, pomáhají s chytrou karanténou či s odběry nakažených.

A proč je armádních doktorů málo? Není to nedostatkem zájemců. Na vojenskou fakultu v Hradci Králové se každoročně hlásí desetkrát víc zájemců, než je míst. Potíž je v tom, že armáda vychová dostatek lékařů, ale pak je nedokáže udržet a zdravotníci jí utečou do civilu.

V současnosti do Hradce Králové nastupuje každý rok okolo 30 studentů na obor všeobecného lékařství a několik adeptů vojenské stomatologie a farmacie. Z toho studium dokončí okolo 25 vojáků.

„Získat zájemce o studium není až tak problematické, protože fakulta je nejlépe hodnocenou vysokou školou v celorepublikovém měřítku ve své kategorii. Každým rokem se hlásí kolem 400 zájemců,“ řekla Právu generálka a bývalá šéfka vojenského náboru Lenka Šmerdová.

Masarykova univerzita se rozroste o farmaceutickou fakultu, kterou získá od jiné školy

Věda a školy

Při studiu berou plat

Důvod velkého zájmu je zřejmý. Na vojenské fakultě dostanou studenti vzdělání zdarma, pobírají po dobu studia plat v rozmezí 15 až 18 tisíc korun měsíčně. (V první verzi článku jsme nedopatřením uvedli vyšší částky, než je tomu ve skutečnosti, za chybu se omlouváme.) Poté mají nárok na výsluhu po 15 odsloužených letech, přičemž se do těchto let započítává i doba studia.

Za to se armádě zavážou sloužit dvojnásobek doby, kterou strávili na studiu, u lékařů to je 12 let, u zubařů a farmaceutů 10 let. Jinak musí zaplatit 12 tisíc korun za každý měsíc studia.

Přesto má armáda lékařů nedostatek. „Potřeba jsou prakticky všechny obory medicíny, důraz klademe na chirurgii, anesteziologii a urgentní medicínu, ale také praktiky, hygieniky, epidemiology,“ řekl Právu šéf vojenského zdravotnictví generál Zoltán Bubeník.

Lékaři z armády, když odslouží svůj závazek, často jdou za lepší kariérou nebo za vyšším platem do civilu. Podle Bubeníka odejde hned po uplynutí závazku třetina lékařů. „Po dosažení 20 let služby je už odchodovost vyšší,“ dodal Bubeník.

Podle jednoho z vojenských lékařů velká část kolegů, kteří odešli, hledala lepší uplatnění svých schopností a ambicí. „Nejsou v tom jen peníze, ale i to, že v armádě ztratili motivaci se profesně rozvíjet, protože těch zajímavých míst je jen omezeně. A navíc když si v armádě nesednete s nadřízeným, tak není lehké změnit místo jako v civilu,“ řekl Právu.

Bubeník s tím úplně nesouhlasí. „Prestižních pozic je v resortu obrany dost, nicméně úplně nemůžeme konkurovat civilnímu sektoru,“ poznamenal generál. Dodal, že např. zubaři si v civilu přijdou na násobky armádního platu. Atestovaný lékař v hodnosti majora přitom bere okolo 80 tisíc hrubého měsíčně. Ale funguje to i opačně, pokud armádě chybějí lékaři, tak je vojenští personalisté loví v civilních nemocnicích. Podle Šmerdové za poslední tři roky zrekrutovali 15 lékařů v civilu.

„Pro nás je ale vlastní výchova cestou vojenské fakulty absolutní prioritou, rekrutace je záložní proces tam, kde potřebujeme reagovat na chybějící počty relativně rychle,“ dodala generálka. Civilní lékaře lákají především náborovým příspěvkem, který může dosáhnout až 250 tisíc korun a vyplácí se postupně podle závazku.

Armáda nakoupí neprůstřelné vesty za 1,7 miliardy

Domácí

Premiér Andrej Babiš (ANO) minulý týden vojenské zdravotníky ocenil při zvládání epidemie a řekl, že by armáda měla posílit ve zdravotnictví své řady. „Doporučil jsem panu ministrovi, aby podpořil fakultu vojenského zdravotnictví, abychom měli více zdravotníků v armádě,“ řekl Babiš.

Otevřou dveře více studentům

Metnar nelenil a tento týden se sešel s vedením Univerzity obrany a vojenské fakulty, která je v Hradci Králové, a také s šéfem vojenského zdravotnictví generálem Bubeníkem. „Hradecká fakulta vojenského zdravotnictví má výborné renomé a my chceme využít maximálně její kapacity. Do budoucna bychom proto rádi navýšili počty zdejších studentů,“ řekl Právu Metnar. Kolik studentů fakulta navíc přijme, je podle něj zatím v jednání.

Dnes ve třech vojenských nemocnicích v Praze, Brně, Olomouci, na stáži v dalších desítkách nemocnic, na posádkách nebo u letecké záchranné služby slouží 330 vojenských lékařů, zubních lékařů a farmaceutů. Ostatních zdravotníků – sester, záchranářů a laborantů – je více než 560.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám