Hlavní obsah

Armáda má neprůstřelné vesty už jen pro vojáky do misí

Právo, Oldřich Danda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nakoupit neprůstřelné vesty pro českou armádu začíná vypadat jako neřešitelný úkol. Dodávka 2291 nových vest za 68 miliónů korun od České zbrojovky se zasekla. Generální štáb proto musel nechat stáhnout všechny funkční vesty z posádek po republice, aby měl do čeho obléknout vojáky v zahraničních misích.

Foto: Oldřich Danda , Právo

Čeští vojáci a náčelník Generálního štábu AČR Josef Bečvář (vpravo)

Článek

„Udělali jsme přerozdělení vest, aby byly využitelné pro ty, kteří jsou nasazeni v zahraničních operacích,“ řekl Právu náčelník generálního štábu Josef Bečvář. Dodal, že to pomůže jen letos. „Kdyby se to ale vleklo do příštího roku, tak by to byl pro armádu problém, ale věřím, že se to vyřeší,“ dodal generál.

Vojáci v tom nejsou sami, protože ani ministerstvo vnitra není od roku 2012 schopno nakoupit neprůstřelné vesty pro policisty. Loni zrušilo výběrové řízení na 7500 vest za 85 miliónů korun. Jde o vesty jiného typu a jsou i levnější než armádní.

Staré vesty nejsou ideální

Obrana začala shánět vesty před dvěma lety, neboť podle vojáků vesty z roku 2009 nejsou do misí ideální, pancíř v nich začíná dosluhovat, takže je třeba je co nejrychleji nahradit.

Několik soutěží skončilo neúspěšně, až konečně loni v létě zvítězila ve výběrovém řízení Uherskobrodská Česká Zbrojovka s velice zajímavou nabídkou. Chtěla proti předpokladům obrany o sto miliónů korun méně.

Vesta váží 7,7 kg a ochrání před střelami do ráže 9 mm. Po vložení balistických panelů zabrání proniknutí střepin a střel 7,62x54 mm – například z odstřelovačských pušek. Jedna vesta vyjde zhruba na 30 tisíc korun.

Doufáme, že se podaří zakázku dotáhnout do zdárného konce
Jan Pejšek, mluvčí Ministerstva obrany

Prototypy vesty vyrobené zbrojovkou z Uherského Brodu prošly vojskovými i kontrolními zkouškami. Ale problém nastal, když armáda poslala vesty ke kontrole státnímu Úřadu pro obrannou standardizaci, katalogizaci a státní ověřování jakosti.

Tomu se podle informací Práva nelíbil potisk maskovací látky, z které jsou vesty ušity, a proto nepovolil zbrojovce sériovou výrobu a firma se dostala do skluzu. První vesty měla začít dodávat na konci listopadu a od té doby jí běží penále. Každý den 86 tisíc. Zatím dosáhlo penále částky sedm miliónů korun.

Zbrojovka podala proti rozhodnutí odvolání, ale neuspěla. Ministerstvo kontrakt neukončilo, protože jde o strategického partnera, který armádě dodává tisíce útočných pušek BREN 805 a pistolí CZ 75 v hodnotě několika miliard korun.

Podle mluvčího obrany Jana Pejška vedení resortu stále věří, že zbrojovka nedostatky odstraní. „Doufáme, že se podaří zakázku dotáhnout do zdárného konce,“ řekl Právu. Vyzbrojovací sekce ministerstva ale nechce nic nechat náhodě a již oslovila další české výrobce, zda by jí nebyli schopni požadované vesty do konce roku dodat. To se ale nelíbí uherskobrodské zbrojovce, podle ní jsou výhrady úřadu pro ověřování kvality neoprávněné.

Vesty jiných výrobců nejsou na pořadu dne

„Dodávky vest od jiných výrobců nejsou podle názoru generálního ředitele Lubomíra Kovaříka na pořadu dne, protože pro ně není žádný legální a reálný důvod,“ řekl Právu manažer zbrojovky pro armádní výrobu Petr Vávra.

„Zbrojovka je připravena dokončit smluvní vztah během několika týdnů poté, co budou odstraněny překážky, které jí v tom brání a které nezpůsobila,“ dodal Vávra.

Výběr článků

Načítám