Hlavní obsah

Armáda koupí 3D radary samostatně, projekt se zeměmi Visegrádu padl

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ministerstvo obrany rozhodlo, že mobilní 3D radiolokátory MADR koupí prostřednictvím výběrového řízení. Do zakázky by měl být zapojen i český obranný průmysl, oznámil v úterý mluvčí resortu Petr Medek. Padla tak možnost společného nákupu v rámci Visegrádské čtyřky (V4).

Foto: Aleš Honus, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Ministerstvo obrany rozhodlo o způsobu pořízení mobilních 3D radiolokátorů MADR prostřednictvím otevřeného výběrového řízení. S ohledem na význam zakázky pro obranu státu dodavatel musí mít pevné zakotvení v ČR, proto ministerstvo bude trvat na zapojení domácího obranného průmyslu,” uvedl resort.

Do roku 2017 by mělo být pořízeno pět radiolokátorů, které mají nahradit zastaralé sovětské radary. Měly by být dodány od 18 do 24 měsíců od podpisu smlouvy. Očekává se, že cena akvizice se bude pohybovat ve výši přibližně 1,5 až 1,7 miliardy korun.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Státy V4  se alespoň dohodly na jednotné specifikaci systému. „To konkrétně znamená, že jednotlivé strany mohou pořizovat radarové systémy podle stejné specifikace, byť v rozdílných počtech a termínech podle svých možností a potřeb,” osvětlil resort s tím, že společné akvizici brání řada problémů zejména legislativního charakteru.

Díky dohodě na specifikaci radaru by mohly státy V4 v budoucnu tuto techniku společně nasadit v rámci NATO. Kooperovat by rovněž mohly při přípravě a výcviku odborného a technického personálu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám