Hlavní obsah

Areál u Vrbětic prožil druhou klidnou noc bez výbuchů

Právo, Jiří Růžička

Vlachovice-Vrbětice, Haluzice a Lipová na Zlínsku a celé okolí tamních muničních skladů se v pátek probudily do mrazivého rána, aniž by je v noci vyrušila jediná větší či menší detonace. Poslední výbuchy se ozvaly ve středu. Právu to potvrdili lidé z Haluzic, stejnou zprávu sdělila i policejní mluvčí Lenka Javorková.

Foto: Jiří Růžička, Právo

Vojáci se zabydlují u Haluzic a Vrbětic, kde budou střežit nebezpečné muniční sklady.

Článek

V pátek budou pokračovat se stěhováním do areálu vojáci ze 14. pluku logistické podpory z Pardubic a Klatov, z jednotek 15. ženijního pluku z Bechyně a Olomouce a 7. mechanizované brigády. Již ve čtvrtek zahájili budování velitelského stanoviště a logistického zázemí. [celá zpráva]

Ve 27 skladech na více než 12 hektarech lesů, luk a pastvin je u Vlachovic-Vrbětic umístěno dosud přesně neznámé množství pěchotní munice, dělostřeleckých a protitankových granátů i leteckých pum.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

BEZ KOMENTÁŘE: Přesuny vojáků do VrběticVideo: Jiří Růžička, Právo

„Vojáci budou mimo jiné vybaveni vozidly Pandur a Iveco, které disponují průzkumnými a pozorovacími systémy včetně prostředků nočního vidění a termovizí, což umožní zvýšit kvalitu střežení a současně šetřit živou sílu,“ uvedl zástupce náčelníka generálního štábu Armády ČR generálmajor Jiří Baloun.

„Všichni zde nasazení vojáci mají za sebou náročné nasazení v zahraničních misích, mají zkušenosti. Budou nasazeni v hlídkách, na pozorovacích stanovištích i ve skrytých pozicích,“ doplnil.

Velitel policejního zásahu a ředitel Krajského ředitelství Policie ČR Jiří Tkadleček vypočítal, že do zásahu se od prvního výbuchu v polovině října postupně zapojilo na osm tisíc policistů a příslušníků dalších složek. Kromě policistů zlínského krajského ředitelství se tam střídaly i posily z Prahy, Brna a Ostravy. „Nasazením vojáků se policejní síly, které sem musely být přesunovány navíc, vrátí ke své běžné práci,“ uvedl Tkadleček.

Armáda možná až do června

Po nekontrolovaných výbuších 16. října a 3. prosince a sérii dalších neřízených i řízených výbuchů hlídá areál Policie ČR, areál opakovaně čistili pyrotechnici, lidé z okolí museli strpět evakuace. Po rozhodnutí vlády se do střežení areálu zapojila i Armáda ČR, jejíž počty se ze 100 zvyšují až na 450.

Oba vybuchlé sklady si pronajímala ostravská společnost Imex Group. Při prvním výbuchu zahynuli dva její zaměstnanci. Policie obě události vyšetřuje jako úmyslné obecné ohrožení.

Foto: Policie ČR

Areál muničního skladu ve Vrběticích

Škody způsobené výbuchem a následné náklady spojené s likvidací následků, střežením, evakuacemi obyvatel a pobytem armády se vyšplhají na stovky miliónů korun. Odhaduje se, že armáda by mohla na místě působit až do června příštího roku.

Čištění cest a okolí muničních skladů, včetně koridorů pro pohyb těžkých nákladních aut, jeřábů, tanků, obrněných vozidel a další techniky, budou moci zahájit, až uplyne ochranná doba sedmi až devíti dnů od posledního nekontrolovaného výbuchu v areálu. Ten poslední otřásl okolím ve středu dopoledne.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám