Hlavní obsah

Aplikace Dotační parazit ukáže, komu plynou peníze z veřejných rozpočtů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Odhalit, komu plynou dotace z veřejných rozpočtů, umožní lidem aplikace Dotační parazit, kterou v úterý představil někdejší náměstek ministra financí a nyní předseda neziskové organizace Centrum of Excellence for Good Governance (CEGG) Lukáš Wagenknecht.

Foto: Petr Horník, Právo

Lukáš Wagenknecht

Článek

„Jsem velice rád, že se podařilo zpřístupnit široké veřejnosti data o dotacích. Vedle veřejných databází o veřejných zakázkách a registru smluv tak bude možná větší kontrola státu při nakládání s prostředky státního rozpočtu,” řekl Wagenknecht.

Dodal, že aplikace zobrazuje data o dotacích z informačního systému o dotacích státu CEDR III, DotInfo, přehledu dotací z portálu ministerstva pro místní rozvoj o evropských fondech za období 2007–2013 a 2014–2020 a dále z přehledu poskytnutých investičních pobídek evidovaných agenturou CzechInvest.

Odhalí i možný střet zájmů

„Aplikace poskytuje také informace, zda příjemce poskytl dar nějaké politické straně. V této souvislosti vyvstává zajímavá otázka potenciálního střetu zájmů podnikatelských subjektů, které jsou současně příjemcem dotací z veřejných rozpočtů a finančním podporovatelem politické strany nebo hnutí,” upozornil Wagenknecht. Podle něj neexistuje systematický přístup k podporovaným aktivitám ze strany státu, zejména u národních dotačních titulů se rozdělení peněz v jednotlivých letech liší.

Z analýzy CEGG podle Wagenknechta vyplývá, že z veřejných rozpočtů jsou systematicky podporované velké podniky nebo holdingy s jedním významným konečným vlastníkem, který je přímo nebo nepřímo ovládá.

Stát neví, koho dotuje

„Existuje celá řada robustních informačních systémů, které vznikly ze zákona bez jakéhokoliv strategického nebo koncepčního rámce. Například dva obdobné informační systémy o dotacích v gesci ministerstva financí jsou provozovány na základě jednoho zákona současně. Kromě toho, že správa mnoha systémů je finančně nákladná, informační systémy spolu nekomunikují. Stát nemá celkový přehled o tom, koho a v jaké výši svými dotacemi podporuje,” dodal Wagenknecht.

V aplikaci podle něj zatím nejsou zahrnuty například databáze o dotacích Programu rozvoje venkova, podrobný přehled příjemců dotací v oblasti vědy a výzkumu nebo data o většině dotací na regionální úrovni. „V současné době usilujeme o jejich začlenění,” doplnil Wagenknecht.

Wagenknecht byl náměstkem exministra financí Andreje Babiše (ANO). V roce 2015 ho Babiš odvolal. Wagenknecht později dostal Cenu za odvahu Nadačního fondu proti korupci, upozorňoval třeba na podezřelé okolnosti stavby metra, tendru na monitorovací systém evropských fondů či smluv pro advokátní kancelář bývalé místopředsedkyně ANO Radmily Kleslové.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám