Hlavní obsah

Antisemitských útoků v Česku loni přibylo

Právo, Matěj Říha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Česku se loni stalo 874 antisemitských útoků, což bylo o 180 víc než v roce 2019. V drtivé většině šlo o nenávistné projevy na internetu. V uplynulých letech byl zaznamenán sílící trend antisemitismu po celé Evropě a ani v loňském roce nezpomalil.

Foto: Jaroslav Ožana , ČTK

Krnovská synagoga se stala terčem antisemitského útoku loni v květnu.

Článek

Ve srovnání s okolními státy je však ČR bezpečnou zemí pro členy židovské komunity. Vyplývá to z výroční zprávy, kterou ve středu zveřejnila Federace židovských obcí (FŽO).

Sanders se pokusí v americkém Senátu zablokovat vývoz zbraní do Izraele

Amerika

Podle FŽO i nadále platí, že násilné antisemitské incidenty jsou v ČR ojedinělé. Loni došlo k jedinému takovému případu, a to na brněnské diskotéce, kde se stal terčem útoku izraelský student, jenž požádal diskžokeje o zahrání izraelské písničky.

Většina ataků na internetu

Kromě toho organizace loni zaznamenala jeden případ, kdy byl znehodnocen židovský majetek antisemitskými nápisy. Neznámý pachatel loni v květnu polil synagogu v Krnově lepkavou tekutinou a poškodil fasádu. Dalších šest vážnějších incidentů spadalo do kategorie vyhrožování násilným činem. Jeden z těchto případů se týkal třeba toho, že někdo zazvonil na domovní zvonek zaměstnankyně Židovského muzea v Praze a následně jí nadával.

Další se zase stal při veřejné přednášce Centra judaistických studií, která se konala přes videokonferenci. Na tu se připojil účastník, který ostatním uživatelům rozesílal urážlivý obsah jako pornografii nebo hákové kříže. Přednáška proto musela být předčasně ukončena.

Zbývající počet – 98 procent – všech útoků se odehrál na internetu, kde se nenávist k Židům šířila články, příspěvky na so­ciálních sítích, anonymními komentáři a diskusními příspěvky. FŽO v této souvislosti varovala, že antisemitismus v internetovém prostředí nelze podceňovat, více než třetina všech urážlivých příspěvků pocházela od příznivců krajní pravice.

Desítky zraněných a dva mrtví po pádu tribun v izraelské synagoze

Blízký a Střední východ

„Analýza zahraničních násilných antisemitských útoků a profilu jejich pachatelů potvrzuje, že aktu násilí téměř vždy předchází radikalizace a nenávistné projevy ventilované na internetu, zejména na sociálních sítích,“ upozornila výroční zpráva.

Lži a vulgarita

Nejvíc projevů antisemitismu, přes 84 procent, se týkalo lživých, vulgárních nebo ste­reotypních tvrzení o Židech. Dvojnásobně proti roku 2019 narostl počet příspěvků, které relativizují či popírají holokaust. Meziročně přibylo také případů vyhrožování fyzickým násilím či výzev k antisemitsky motivovaným fyzickým útokům. Incidenty tohoto druhu se staly téměř výhradně v prostředí sociálních sítí.

Znásilněte Židovky, hlásali propalestinští demonstranti v Londýně

Zahraniční

Výroční zpráva připomněla také policejní statistiky za loňský rok, podle kterých se stalo šest trestných činů hanobení národa s antisemitským motivem či podtextem. O rok dříve se přitom nestal žádný. Policisté také zaznamenali dva případy podněcování k nenávisti vůči Židům. FŽO je však přesvědčena, že většina trestných činů násilí z nenávisti zůstává nenahlášena.

Reklama

Výběr článků

Načítám