Hlavní obsah

Antimonopolní úřad řeší první stížnost Huawei na ministerský zákaz

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) řeší první případ, který se týká zákazu vstupu společnosti Huawei do infrastruktury státu. Informoval o tom v úterý server Neovlivní s odvoláním na zdroj obeznámený s případem. Mluvčí ÚOHS řekl, že úřad k případu nebude poskytovat žádné informace.

Foto: Jason Lee, Reuters

Logo společnosti Huawei

Článek

Na začátku letošního roku zakázalo ministerstvo zdravotnictví použití hardwaru, komunikačního vybavení a softwaru společností Huawei a ZTE. Důvodem bylo varování Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost, který tyto společnosti označil za rizikové. Podle úřadu by neměly mít přístup do takzvané kritické insfrastruktury státu. Jde o sítě a služby klíčové pro fungování státu a jeho obyvatele: nemocnice, doprava, rozvody energií, hasiči, mobilní operátoři či informační systémy.

Ministerstvo zdravotnictví jako první vydalo opatření, které zakazuje použití technologií těchto firem. Firma Huawei proto byla vyloučena z výběrového řízení na integrovaný systém uživatelů pro Krajské hygienické stanice. Čínská společnost proto podala podnět k ÚOHS a žádá přezkoumání zadávacích podmínek.

„Společnost Huawei Technologies (Czech), s. r. o. podala k ÚOHS návrh na přezkum zadávacích podmínek pro veřejnou zakázku - 'Integrovaný systém uživatelů pro Krajské hygienické stanice', a to z toho důvodu, že jedna ze zadávacích podmínek v podstatě vyloučila z účasti na veřejné zakázce právě společnost Huawei Technologies (Czech), s. r. o.,” uvedl pro server Neovlivní mluvčí společnosti Pavel Košek.

Západní země včetně ČR řeší zapojení Huawei do komunikační infrastruktury. V podobné situaci jsou i další úřady, které Huawei ze soutěží vyřadily nebo se k tomu chystají. Žádný další případ ale zatím u ÚOHS neskončil.

Před čím varuje NÚKIB
Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) vydal varování před používáním softwaru i hardwaru společností Huawei a ZTE.
Neznamená to, že jsou tyto technologie škodlivé nebo v danou chvíli zneužívané proti jejich uživatelům, ale představují riziko, že zneužity být mohou. Používat je na klíčových místech kritické infrastruktury – stávající i nově budované – znamená vysokou hrozbu.
Problém představuje čínské prostředí, kde tyto společnosti primárně působí. Podle tamních zákonů musí soukromé společnosti spolupracovat se státem při zpravodajských aktivitách. Aktivity vlivového i špionážního charakteru Čína, kde vládne autoritativní režim, v České republice už nyní provádí.
Technologie zmíněných firem na citlivých místech představují riziko nejen kvůli potenciální špionáži, ale i kvůli ohrožení běžných služeb státu. Cizí mocnost by je pak mohla chtít zneužít například k zásahům do internetu. Obezřetnost je namístě také tam, kde by jejich zneužití mohlo přinést ohrožení zdraví a životů lidí nebo významné hospodářské ztráty.

Reklama

Související články

Sankce nás drtí, přiznala poprvé Huawei

Sankce, které Spojené státy zavedly vůči čínské Huawei, firmu tvrdě zasáhly. V pondělí to poprvé přiznal její šéf Žen Čeng-fej. Dosud přitom tvrdil, že omezení...

Výběr článků

Načítám