Hlavní obsah

ANO zřejmě vyšachují i v Plzeňském kraji

Právo, Jan Švábek

Plzeňský kraj bude mít téměř jistě čtyřčlennou koalici složenou z ČSSD, ODS a dvou uskupení. Hejtmanský post si zřejmě udrží socialisté, kteří dosud vládli s komunisty. Vítěz voleb, hnutí ANO, se pomalu smiřuje s rolí opozice.

Foto: Jan Švábek, Právo

Kandidát na hejtmana v Plzeňském kraji Josef Bernard rozdává růže v centru Plzně.

Článek

Podle zjištění Práva se rýsuje koalice mezi druhou ČSSD, třetí ODS, která bude doplněna o koalici Starostů a Patriotů s podporou Svobodných a soukromníků a o Koalici pro Plzeňský kraj složenou z lidovců, zelených a Nestraníků. Scénář z komunálních voleb se tak opakuje.

Po sobotních a nedělních jednáních informaci Právu potvrdilo několik členů vyjednávacích týmů napříč politickým spektrem. „Hnutí ANO určitě zůstane mimo hru. ČSSD ani ODS s ním do koalice nepůjdou,“ sdělil Právu jeden z politiků, který si nepřál být jmenován.

Krajský šéf hnutí ANO, poslanec a člen vyjednávacího týmu Jan Volný s takovou variantou počítá. „Stále se jedná, ale na modelu a na složení, které je na stole, nechceme participovat,“ sdělil Právu Volný s tím, že vše by mohlo být definitivně rozhodnuto na začátku týdne.

Foto: David Ryneš, Novinky

Výsledek krajských voleb v Plzeňském kraji

Podle informací Práva by se měl stát plzeňským hejtmanem Josef Bernard z ČSSD. „Ještě jsme neskončili, stále jednáme se všemi,“ sdělil Právu v neděli odpoledne Bernard. Ten už dříve odmítl spolupráci s KSČM, která dosud v kraji společně s ČSSD vládla.

I z ČSSD už zní hlasy, že hnutí ANO je mimo hru. ODS uvedla, že o koalici bude vyjednávat tým, který bude složený v pondělí.

Foto: David Ryneš, Novinky

Výsledek krajských voleb v Plzeňském kraji

Bez šancí na účast v krajské vládě je i Koalice svobody a přímé demokracie - Tomio Okamura se Stranou práv občanů.

V opozici zřejmě skončí i komunisté a TOP 09, která hrála o účast v pětičlenné koalici. „Zatím žádné oficiální resumé o koalici není, ale asi tomu tak bude,“ sdělil Právu lídr kandidátky a místopředseda strany Richard Pikner.

V Plzeňském kraji je tak zaděláno na téměř stejnou koalici, jaká vznikla před dvěma lety v Plzni. I tehdy hnutí ANO vyhrálo volby, po kterých skončilo v opozici.

Reklama

Výběr článků

Načítám