Hlavní obsah

ANO vyhradí na mítincích místo pro odpůrce. Je to protizákonné

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Hnutí ANO na základě doporučení policejního prezidenta Martina Vondráška nově na politických mítincích pokaždé vyhradí místo pro odpůrce. Ve svém projevu na sociálních sítích to v pondělí uvedl šéf hnutí a expremiér Andrej Babiš (ANO). Vondrášek ale řekl, že preventivní rozdělování členů shromáždění by bylo protizákonné a protiústavní a že nic takového nedoporučoval.

Foto: Novinky

Andrej Babiš s karavanem v Čelákovicích a Horních Počernicích

Článek

„Nově podle doporučení pana policejního prezidenta pokaždé vyhradíme místo pro odpůrce,“ oznámil Babiš. Podrobnosti však nespecifikoval.

Vondrášek po schůzce s ministrem vnitra Vítek Rakušanem  (STAN) uvedl, že by takový postup byl protizákonný a protiústavní  a že žádnému svolavateli nic takového nedoporučoval. Babiš následně v reakci uvedl, že vycházel z odpovědi policejního prezidenta na páteční tiskové konferenci.

Vondrášek v pátek na tiskové konferenci reagoval na dotaz, zda bude policie na budoucích Babišových setkáních oddělovat odpůrce od příznivců. „Ty dva tábory má oddělovat pořadatel, když to bude nutné, tak to bude dělat policie. A to je ta subsidiární role. My nemáme na první dobrou přebírat odpovědnost pořadatele. A jen když to pořadatel nezvládne, měl by dokonce požádat policii a policie by měla konat,” řekl tehdy.

Nyní ale policejní prezident uvedl: „Je naprosto nepřípustné a nezákonné stanovovat preventivně jakékoliv sektory nebo vyhrazená místa v rámci shromáždění v jejich počátku”.

Babiš pro ČTK k nynějšímu stanovisku Vondráška napsal: „Ve svém vyjádření i navrženém preventivním opatření jsem vycházel z odpovědi policejního generála na páteční tiskové konferenci”.

Babiš od začátku léta jezdí po Česku za voliči. Na některých místech byly mítinky narušeny a kritiku veřejnosti vyvolaly některé policejní zákroky, například v Borovanech, při němž neuniformovaní policisté zaklekli na školáka, který odnesl Babišovi reproduktor, či zásah rovněž neuniformovaných policistů v Českém Krumlově.

Policisté na Babišově mítinku zaklekli na autistického školáka

Domácí

Babiš řekl, že ho mrzí, jakým způsobem policisté v civilu „museli chlapce zadržet“, a že nemohli vědět, že se jedná o autistu. Viděli údajně pouze, že ukradl reproduktor a byl agresivní. Chlapcova matka, která byla na místě, ale tvrdí, že zasahující policisty upozorňovala, že syn je autista. Navíc sama nemohla vědět, že tři robustní muži, kteří se sesypali na její dítě, jsou policisté, neboť byli v civilu.

Babiš nazývá odpůrce nacisty a fašisty. Vyhrocená situace a agrese ho ale přitom mrzí

Domácí

„Fašisti a nacisti“

Babiš tvrdí, že jeho odpůrci začali být vulgárnější a agresivnější. Jedná se prý o organizované skupiny, řekl. Demonstranty podle něj svolávají místní zastupitelé či radní z řad stran vládní koalice.

Přitom je to sám Babiš, který čelí kritice za svou verbální agresivitu na mítincích. Lidé na sociálních sítích sdílejí video, na kterém hovoří o tom, že odpůrci na místě jeho předvolební akce jsou voliči vládních stran SPOLU (ODS, KDU-ČSL a TOP 09) a Pirátů se STAN. Mluví o nich v té souvislosti jako o „fašistech a nacistech“.

Babiš se nyní hájil čtvrtečním komentářem právníka Petra Kolmana v deníku Právo. Ten je však pouze uveden tím, že „s násilným narušováním mítinků politických konkurentů začali ve větší míře již před sto lety fašisté (Itálie) a nacisté (Německo)“, autor však dále podotkl, že je dobře, že se to již neděje. A vyzdvihoval přitom, že právo narušovat mítinky dnes rovněž patří ke svobodě napříč Evropou. 

Babiš nastartoval karavan oblepený slogany a vyrazil na jižní Moravu. Kampaň to prý není

Domácí

Babiš od začátku léta jezdí po Česku za voliči, pořídil si k tomu obytný vůz. Odmítá tvrzení, že jde o kampaň před prezidentskými volbami. Cesty podniká jako předseda hnutí ANO v souvislosti se senátními a komunálními volbami, řekl už dřív. Koncem června Babiš uvedl, že plánuje oznámit rozhodnutí ohledně své případné prezidentské kandidatury nejspíš 4. listopadu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám