Hlavní obsah

ANO v Praze vyvolá dohodovací řízení o osudu koalice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Pražští zastupitelé hnutí ANO vyvolají dohodovací řízení s ČSSD a Trojkoalicí. K tomuto kroku se rozhodli po čtvrtečním zasedání zastupitelstva, na němž nedošlo ke schválení programu jednání, což bylo podle ANO porušením koaliční smlouvy. Během 30denního řízení by si měly strany vyjasnit, zda budou pokračovat, nebo koalice skončí.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Zleva pražská primátorka Adriana Krnáčová, poslanec a pražský zastupitel Patrik Nacher a předseda zastupitelského klubu ANO na pražském magistrátu Michal Hašek

Článek

„Dohodovací řízení trvá 30 dnů a je proto dohodovací, že se musí najít řešení,“ uvedla primátorka Adriana Krnáčová (ANO).

„Nebudeme na nic čekat. Pokusíme se svolat velkou koaliční radu co nejdříve. Termín ještě neznám,“ doplnil šéf zastupitelského klubu Michal Hašek. ANO podle něj chce, aby se zastupitelstvo sešlo co nejdříve. Dodal, že vše komplikují nadcházející svátky.

Jádrem sporu byl ve čtvrtek osud Libeňského mostu. Rada města před pár dny vyslovila souhlas s jeho zbouráním a výstavbou nového přemostění a ve čtvrtek měli o osudu mostu jednat zastupitelé. Zatímco představitelé ANO a ČSSD zbourání mostu podporují, zástupci Trojkoalice tvořené lidovci, hnutím STAN a Stranou zelených jsou proti.

Foto: Novinky

Libeňský most

Most s kubistickými prvky z roku 1928 je v dezolátním stavu a nedávno musel být dočasně uzavřen pro dopravu.

„Nebylo to jenom včera. Na minulých zastupitelstvech Trojkoalice systematicky porušovala koaliční smlouvu, nehlasovala za koaliční tisky,“ řekla ke čtvrtečním rozmíškám Krnáčová.

ANO ve čtvrtek osočilo Matěje Stropnického (SZ) a Jana Čižinského (KDU-ČSL) z obstrukcí, kterými zabránili i schválení programu, na němž byly vedle osudu mostu i další body. Zástupci Trojkoalice oponují, že ANO situaci zbytečně vyhrocuje.

Trojkoalice chce pokračovat

V pátek zástupci Trojkoalice uvedli, že spolupráce s ANO a ČSSD by měla pokračovat. Trvají však na tom, že Libeňský most se nemá bourat.

V metropoli se budou na podzim konat komunální volby, které rozhodnou o novém rozvržení sil na magistrátu. Prozatím je jasné, že stávající primátorka Krnáčová (ANO) již kandidovat nehodlá.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám