Hlavní obsah

ANO stačilo na mandát 19 tisíc hlasů, zatímco STAN potřebovali dvojnásobek

Novinky, ren, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zatímco vítězi voleb hnutí ANO stačilo k získání jednoho poslaneckého mandátu něco málo přes 19 tisíc hlasů, ostatní strany potřebovaly mnohem více. Například hnutí STAN, které se do dolní komory probojovalo jako poslední s 5,18 procenty, muselo získat na jeden mandát až 43 tisíc hlasů.

Foto: David Ryneš, Novinky

Rozdělení mandátů po volbách

Článek

V letošních volbách stačilo na jeden mandát hnutí ANO něco přes 19 tisíc hlasů. Druhá ODS potřebovala o tři tisíce hlasů více. Piráti a SPD pro zisk jednoho mandátu potřebovali 24 tisíc hlasů.

Kdo potřeboval kolik hlasů k získáni jednoho mandátu
ANO: 19 232
ODS: 22 918
Piráti: 24 836
SPD: 24 481
KSČM: 26 207
ČSSD: 24 556
KDU-ČSL: 29 364
TOP 09: 38 402
STAN: 43 693

Výrazný nepoměr vzniká kvůli metodě, kterou se v Česku přepočítávají hlasy. „Používání D´hondtova dělitele v kombinaci s velikostí volebních obvodů, které jsou v ČR, vede k tomu, že vzniká poměrně významná bonifikace pro vítěze voleb,” vysvětlil Novinkám politolog z CEVRO institutu Ladislav Mrklas.

„Pokud je výsledek takový, že je velký rozdíl mezi tím, kdo vyhraje, a tím, kdo je druhý, tak se ten systém chová tak, že o to výrazněji napomáhá vítězi,” dodal.

Což je právě i letošní případ. Hnutí ANO totiž vyhrálo se velkým náskokem (29, 64 %), zatímco v pořadí druhá ODS dostala 11,32 procenta.

Roli hraje velikost obvodu

Jak uvedl politolog, roli v přerozdělování mandátů hraje také velikost volebních obvodů. Nejméně mandátů se rozděluje v Karlovarském a Libereckém kraji. O nejvíc mandátů se naopak hraje v Praze, Středočeském kraji, Moravskoslezském a Jihomoravském kraji.

To, jak je velikost obvodu důležitá, ukazuje třeba případ z roku 2006, kdy v Libereckém kraji Strana zelených získala 9,58 %, což jí však nepříhrálo ani jeden mandát. Naopak v Moravskoslezském kraji obdrželi Zelení 4,34 % a po přepočtení hlasů získali jedno poslanecké křeslo.

Tzv. D'Hondtův systém se u voleb do Poslanecké sněmovny používá od toku 2002. Patří mezi jedny z nejčastěji používaných systémů.

Reklama

Výběr článků

Načítám