Hlavní obsah

ANO si udržuje výrazný náskok před ČSSD

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Podle březnového volebního modelu STEM by ve volbách zvítězilo hnutí ANO se ziskem 28,2 procenta. Druhá ČSSD by dostala 18,5 procenta a komunisté 14 procent hlasů. Podpora lidovců je 6,9 procenta, ODS 6,8 procenta a TOP 09 6,3 procenta.

Foto: David Ryneš, Novinky

Volební model v březnu podle STEM

Článek

Z dalších stran přisuzuje průzkum 4,5  procenta Okamurově SPD, 3,1 procenta Svobodným a po 2,8 procenta pirátům a Úsvitu. Podpora Strany zelených dosahuje podle agentury 2,5 procenta.

Při hypotetickém přepočtu na mandáty by hnutí ANO mělo 78 poslanců, ČSSD 48 a komunisté 35. Lidovce by zastupovalo 15 poslanců, občanské demokraty 13 a TOP 09 11 zákonodárců.

Předpokládaná volební účast by v březnu dosáhla 58 procent oprávněných voličů.

Foto: David Ryneš, Novinky

Předpokládaný zisk mandátů podle STEM

Agentura konstatovala, že ČSSD má na rozdíl od hnutí ANO více nerozhodnutých a váhavých voličů. Podpora KSČM a lidovců je díky pevnému voličskému jádru stabilní.

„Současná rozjitřená politická situace posiluje výrazně profilované malé strany: Svobodné, DSSS, piráty a zejména SPD. Formace Tomia Okamury se podle volebního modelu nalézá nedaleko pětiprocentního prahu,” konstatoval STEM.

Podle stranických preferencí, které zahrnují nerozhodnuté i ty, kteří by k volbám nešli, je podpora ANO 20 procent, ČSSD 14 procent a KSČM 12 procent. Preference TOP 09 a ODS dosahují pěti procent, lidovců čtyři procenta.

Anketa

Koho byste volili?
ANO
42,1 %
ČSSD
6,9 %
KSČM
21,7 %
KDU-ČSL
5,6 %
ODS
17,4 %
TOP 09
6,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 7031 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám