Hlavní obsah

ANO představilo zbytek kandidátky, Teličkovi budou krýt záda Ježek a Charanzová

Novinky, Václav Lang
Praha
Aktualizováno

Hnutí ANO představilo v pondělí na tiskové konferenci devítku kandidátů pro volby do Evropského parlamentu. Lídrem bude již dříve avizovaný Pavel Telička, z druhého místa bude kandidovat Petr Ježek, ze třetího Dita Charanzová.

Foto: Petr Horník, Právo

Kandidáti ANO do europarlamentu. Zleva Petr Ježek, Dita Charanzová, Pavel Telička, Martina Dlabajová a Ivan Jančárek.

Článek

Podle Teličky je nutné, aby hnutí ANO v evropských volbách potvrdilo silný mandát, který získalo ve volbách do Sněmovny. Jen tak je podle něj možné uskutečnit změny, které si ANO vytyčilo.

Telička zároveň představil ostatní členy kandidátky ANO pro volby do Evropského parlamentu. Při výběru prý kladli důraz na vysokou odbornost potenciálních kandidátů, jajich znalost evropských agend, ale i na sounáležitost s cíli ANO. „Jde o lidi, kteří jsou problematiky znalí, mají široký záběr a odbornost,“ uvedl Telička, který je profesí právník, ale velkou část kariéry strávil jako diplomat. Jedná se také o prvního českého eurokomisaře.

Petr Ježek působil deset let jako diplomat ve vysokých pozicích v oblasti vztahů v EU. „Víme, že Evropská unie není místo, kde se řeší obecnosti,“ prohlásil na tiskové konferenci. „Ale je to především továrna na legislativu,“ poznamenal.

Třetí na kandidátce je Dita Charanzová, absolventka diplomatické akademie v Madridu a pražské VŠE. Na Stálém zastoupení ČR v Bruselu řídila čtyři roky tým zodpovědný za obchodní a rozvojovou politiku. Nyní pracuje ve Štrasburku jako manažerka televizního studia při zasedáních Parlamentního shromáždění Rady Evropy. Jak uvedla na tiskové konferenci, ráda by, aby Česko bylo v rámci EU více aktivní.

Další místa na kandidátce ANO obsadili Martina Dlabajová, absolventka politických věd se specializací na EU na univerzitě v Padově, bývalý velvyslanec v Brazílii a Dánsku Ivan Jančárek, někdejší poradce ministra zemědělství Jiří Šír, vedoucí katedry evropského a mezinárodního práva Právnické fakulty Karlovy univerzity Naděžda Šišková a expertka na evaluaci programů a projektů v rámci EU Marie Kaufmannová.

Reklama

Výběr článků

Načítám