Hlavní obsah

ANO představilo volební program: Bezpečnost země jako priorita i méně ministrů

Aktualizováno

Hnutí ANO v programu pro podzimní sněmovní volby zdůrazňuje nutnost uzavření vnější evropské hranice a důsledné obrany proti nelegální migraci. Zároveň chce zavést klouzavý mandát pro poslance i senátory. Na nedělní tiskové konferenci to uvedl lídr hnutí Andrej Babiš.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš představil 3. září v Praze program pro parlamentní volby.

Článek

„Lidé se musí cítit bezpečně. Musíme bojovat za bezpečnost našich lidí, o bezpečnost Evropy,” řekl Babiš.

V oblasti bezpečnosti zmínil také boj proti terorismu, za významné pokládá i prosazování české národní identity v Evropské unii. Zavedení eura podle něj v současné době není pro ČR výhodné.

Z programu nazvaného „Teď, nebo nikdy” vyplývá, že ANO chce navyšovat peníze pro zpravodajské služby na dvě procenta HDP. Cílem hnutí je mít 30 tisíc až 35 tisíc vojáků vybavených špičkovou technikou. Migraci je podle hnutí ANO nutné řešit mimo evropský kontinent.

„To je nejen náš národní zájem, ale i zájem celé Evropy, za který musíme v Bruselu bojovat,” píše se v programu, který má čtyři desítky stran.

Klouzavý mandát pro zákonodárce

Na tiskové konferenci hnutí ANO rovněž zazněl plán na zavedení klouzavého mandátu pro poslance i senátory. Do Senátu by se mělo volit jen v jednom kole místo nynějších dvou. Od toho si ANO slibuje snížení nákladů a vyšší volební účast.

Hnutí chce také snížit počet ministrů ze 16 na 13. Ve vládě chce zrušit například funkci ministra pro lidská práva a legislativu, kterou v současné době zastává sociální demokrat Jan Chvojka. Problematika by se měla přesunout pod ministerstvo spravedlnosti. Nyní ho vede Robert Pelikán z ANO. Spojit by se mělo také ministerstvo zemědělství s ministerstvem životního prostředí.

Pokud se poslanec nebo senátor stane členem vlády, musí své místo přenechat náhradníkovi a věnovat se řízení svého resortu, stojí také v programu. Podle dosavadní praxe si řada ministrů ponechává svůj poslanecký nebo senátorský mandát. „Ministr má pracovat ve vládě, na úřadě, ne sedět ve sněmovně,” prohlásil Babiš.

Poslancům chce ANO na celé volební období zmrazit platy na současné výši. A míní také zrušit poslancům a senátorům paušální náhrady. Dostávat by měli jen prokázané a účelně vynaložené náklady, které se budou zveřejňovat na parlamentním webu.

Lidé s nižšími a středními příjmy mají mít nižší daně

V oblasti daní chce ANO navrhnout opatření, která sníží daně pro nízko a středně příjmové skupiny, u lidí s vysokými příjmy zachovat současný stav, ale nezvyšovat je. Zákonem chtějí dát zaměstnancům slevu na pojistném 500 korun měsíčně.

„Kromě podnikatelů si i zaměstnanci zaslouží vlastní výdajový paušál,“ uvádí se v programu.

I když již současná vláda se chystala na zrušení superhrubé mzdy, nikdy se k tomu nedostala. ANO ji proto slibuje zrušit a zároveň snížit sazbu daně z příjmu fyzických osob. Sazby po zrušení superhrubé mzdy by byly nikoli 20,1 a 23,35 % jako dosud, ale 19 a 23,35 % z hrubé mzdy. Těmi se nahradí i současná solidární přirážka.

Základ daně by se měl změnit i podnikatelům a živnostníkům. Ti si platí celé pojistné ze svého, a tak by si mohli v budoucnu od základně daně odečíst tři čtvrtiny pojistného. Snížit by se mělo snížit i sociální pojistné placené zaměstnavateli o dvě až pět procent.

ANO chce také sáhnout do DPH. Do desetiprocentní sazby podle něho patří nejen stravování, nealkoholické nápoje, ale také točené pivo. Přesunout by se do snížené sazby mělo i maso, mléko, máslo, ryby, čerstvé ovoce a zelenina.

Desetiprocentní sazba by měla být i na služby s vysokým podílem lidské práce - např. oprava obuvi, kol, oděvů či kadeřnické nebo kosmetické služby. Z 15 na deset procent by měla klesnout sazba u domácí péče o seniory nebo osoby se zdravotním postižením.

Po zkušenostech z fungování EET chce ANO z povinnosti evidovat tržby vyjmout např. fyzické osoby s paušální daní a obratem do půl miliónu korun ročně. Evidovat by v budoucnu nemuseli ani předvánoční prodeje kaprů, či školní bufety.

ANO také slibuje, že nikdy nebude škrtat v investicích. Za prioritu považuje budování dálniční a silniční sítě. Kdy si občané vzpomenou na politiky? No, když mají problém se vůbec dostat do práce,“ podotkl Babiš.

Do roku 2021 by mělo být otevřeno 280 km nových a rekonstruovaných dálnic. Dalších 220 kilometrů by se mělo začít stavět. Budovat by se měly i obchvaty obcí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám