Hlavní obsah

Američtí vojáci v Plzni budili emoce, demonstranti byli v drtivé menšině

Právo, Jan Švábek
Plzeň

Velké emoce budil úterní příjezd velení amerického konvoje vojáků NATO do Plzně. Američany na západě Čech přivítaly téměř dva tisíce lidí. Demonstranti byli v drtivé menšině. Přesto došlo na slovní potyčky, u kterých museli zasáhnout policisté.

Lidé v Plzni vítali velení amerického konvojeVideo: Jan Švábek, Právo

 
Článek

Američané, kteří do Plzně zamířili uctít památku padlých amerických vojáků za druhé světové války, do západočeské metropole přijeli s téměř hodinovým zpožděním. Tou dobou už před plzeňskou radnicí stálo zhruba pět set příznivců a tři desítky odpůrců. Někteří z příslušníků obou táborů se do sebe kvůli svým názorům slovně pustili a k šarvátce mnoho nechybělo.

„Vítači Američanů, běžte na druhou stranu,“ vyzýval většinu svolavatel demonstrace Vít Skalský z Národní demokracie. Stál bok po boku s komunisty. „My jasně říkáme stop válce, stop NATO, stop kyjevské vládě,“ prohlašoval po chvíli zástupce domažlické KSČM.

Lidé si z rukou vyráželi transparenty, někteří se chtěli i prát. V tu chvíli se ale mezi ně postavili policisté. Po pár minutách se atmosféra uklidnila. Tříčlenná skupinka, mezi kterou byl i svolavatel demonstrace, z náměstí Republiky odešla ještě před příjezdem Američanů.

Foto: Pavel Němeček, ČTK

Americký velvyslanec v Česku Andrew Schapiro zdraví zástupce konvoje amerických vojáků, který projíždí Českou republikou ze cvičení v Pobaltí, u pomníku Díky, Ameriko v Plzni.

Velení amerického konvoje lidé v Plzni přivítali americkými vlaječkami, nechyběli ani vojenští fandové v džípech nebo motorkáři. „Nelíbí se mi, že tu mají manifestaci komunisté, Američany jsme přijeli podpořit. Zítra plánujeme konvoj doprovodit po dálnici,“ řekl Právu motorkář Roman Šeliga.

„Prozápadní Češi“

Američany na radnici přijal plzeňský primátor Martin Zrzavecký (ČSSD) s dalšími zástupci města. O konvoji na radnici promluvil i velvyslanec USA v Česku Andrew Schapiro.

Foto: Jan Švábek

Pietního aktu se kromě vojáků, a politiků zúčastnil i plzeňský biskup František Radkovský.

„Nejdůležitější je to, že operace ukázala, kde jsou srdce Čechů. Vidět to, že Češi jsou jasně nakloněni myšlence NATO a že jsou jasně prozápadní, to je velmi potěšující. Vidět to tady v Plzni, to je pocit, který nelze popsat. V Plzni je to vždy nejvýraznější,“ řekl Schapiro.

Foto: Jan Švábek

Lidé čekající v Plzni na příjezd amerických vojáků.

Na otázku, zda se nejedná o provokaci ruské vlády, uvedl: „Jedním ze způsobů, jak můžeme podpořit mír a stabilitu, je to, když ukážeme své schopnosti a možnosti.”

„Vím, že Američané v čele s Pattonem osvobodili Plzeň před sedmdesáti lety. Je to velký kus historie,“ řekl Právu jeden z vojáků Neil Penttila. „Lidmi v Česku, ale také v Polsku a v baltských zemích jsme vítáni velmi pozitivně. Vím, že je to mise a jsme v armádě, ale je to také skvělý pocit, vidět takovou podporu od lidí a vidět děti, jak šplhají na strykery. Je to skvělé,“ sdělil Právu James Gibbs s tím, že strykerem takovou dálku absolvuje poprvé.

Zablokovaná doprava

Vojáky, politiky a další k pomníku „Díky, Ameriko!“ převezl od radnice autobus. Svižnou cestu na Americkou třídu mu zajistili dopravní policisté, kteří řídili provoz na frekventovaných křižovatkách. Po chvíli se ve městě utvořily kolony vozidel.

U pomníku na Američany čekala asi tisícovka lidí. Pietního aktu se kromě vojáků a politiků zúčastnil i kardinál Dominik Duka nebo plzeňský biskup František Radkovský.

Foto: Pavel Němeček, ČTK

Před Katedrálou svatého Bartoloměje na náměstí Republiky v Plzni čekalilidé s americkými vlajkami, aby přivítali zástupce konvoje amerických vojáků.

Všichni společně u pomníku položili věnce a květiny k uctění památky amerických a belgických vojáků, kteří padli při osvobozování Československa. "Přijetí bylo úžasné," řekl na závěr velitel konvoje Timothy Payment.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám