Hlavní obsah

Americký prezident George Bush přistál v Praze

– PRAHA

Americký prezident George W. Bush přistál v pondělí před devátou hodinou večer na starém ruzyňském letišti v Praze. Z USA ho do ČR dopravil prezidentský Boeing 747 označovaný jako Air Force One. Bush stráví v Praze jeden den.

Článek

Americký prezident krátce před devátou večer vystoupil z letadla. Přivítal ho ministr zahraničí Karel Schwarzenberg. Bushově ženě políbil ruku. Na ploše prezidenta vítala čestná sráž Armády ČR.

Bush zamířil ke svému obrněnému automobilu, jenž byl také dopraven do ČR. Bushe střeží kromě českých bezpečnostních sil i američtí tajní agenti. Na střechách na letištních budovách byli ostřelovači.

Asi za dvacet minut kolona vozů dorazila k hotelu Hilton u Hlávkova mostu. V koloně byl i vůz prezidenta. Zda on sám do hotelu dorazil, ale není jisté. Místo, kde bude Bush spát, se tají. Kromě Hiltonu, kde bude s jistotou spát jeho doprovod, je ve hře i rezidence USA v Bubenči. Před tou je ale klid. Hilton je tak nejpravděpodobnější variantou.

Před hotelem kromě hlídkujících policistů a agentů stojí tři obrněné transportéry české policie a na střechách okolních domů byli během večera vidět ostřelovači.

S Klausem a Topolánkem o radaru

V úterý bude hlava USA jednat s prezidentem Václavem Klausem a premiérem Mirkem Topolánkem. Hlavním tématem bude jednání o umístění amerického radaru v ČR.

Ještě před zahájením jeho návštěvy začaly v Praze demonstrace proti jeho návštěvě i proti umístění radaru. Policie večer zasahovala proti anarchistům. [celá zpráva]

Z Prahy odletí Bush na summit G8 do Německa, který je hlavním bodem jeho návštěvy v Evropě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám