Hlavní obsah

Americké peníze na radar stále nejsou jisté

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ani po pátečním jednání americké tříčlenné delegace v čele s demokratkou a předsedkyní Výboru pro strategické síly amerického Kongresu Ellen Tauscherovou v Praze není jasno, zda USA uvolní peníze na výstavbu protiraketového systému ve střední Evropě. Pod vedením Tauscherové výbor snížil původní návrh amerického rozpočtu na polské silo a český radar pro rok 2008.

Článek

Předsedkyně zdůraznila, že protiraketový systém chránící proti nepřátelským střelám musí být plně včleněn do NATO a musí chránit Evropu a Spojené státy.

Míní, že i když Kongres nyní seškrtal část peněz na stavbu sila v Polsku a dal je na jinou věc, zbývající finance mohou být dodány později, až budou hotové dohody s Českem a Polskem o umístění základen.

"Škrtání peněz není to správné slovo...neřekli jsme ne," uvedla s tím, že Kongres vyčlenil peníze na jinou prioritu, ale současně americké administrativě řekl, že o zbytek může požádat později v příštím rozpočtu.

Podpora raketové obrany v Evropě u demokratů i republikánů

 Demokraté a republikáni se podle ní shodují, že protiraketové systémy jsou nezbytné. Tauscherová míní, že i když Kongres seškrtal peníze na stavbu sila v Polsku, peníze mohou být vyčleněny později.

"Chceme komplexní a kompletní pokrytí Evropy. Bude to systém systémů," řekla vedoucí delegace.

"Od amerických kongresmanů jsme slyšeli jednoznačné ujištění, že podpora budování systému protiraketové obrany jde v Kongresu napříč politickými stranami," sdělil po setkání s kongresmany první náměstek ministra zahraničí Tomáš Pojar.

Na Tauscherovou čekalo před rezidencí amerického velvyslance, kde její delegace měla tiskovou konferenci, několik odpůrců radaru. 

Minulý a tento týden v Česku vyjednávali experti o dvou smlouvách, které mají být nezbytným podkladem pro výstavbu radaru. Jednání mají pokračovat ještě několik měsíců, pak má Česko sdělit, zda radar na svém území povolí. Česko by měl podle důvěryhodných zdrojů ČTK v říjnu navštívit i americký ministr obrany Robert Gates.

Ellen Tauscherová *1951

Členka Kongresu USA Ellen Tauscherová byla zvolena do Sněmovny reprezentantů za demokraty v listopadu 1996 a reprezentuje 10. kalifornský obvod. Ve Sněmovně reprezentantů je předsedkyní Výboru pro strategické síly. mezi její další odborná témata patří moderní technologie, péče o děti, doprava a otázka amerických válečných veteránů. Její umírněný, tolerantní a nezávislý způsob politického vedení časopis Time nazval Tauscherism. Tento styl politiky jí pomohl se prosadit nejen ve svém volebním okrsku ale i ve Washingtonu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám