Hlavní obsah

Americká ambasáda zjišťuje, jak silná je pozice Paroubka v ČSSD

Právo, Naďa Adamičková, Marie Konigová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Některé politiky sociální demokracie rozladilo chování americké ambasády v Praze, jejíž pracovníci se snaží nepokrytě sondovat situaci uvnitř nejsilnější opoziční strany. Zajímá je například pozice jejího šéfa Jiřího Paroubka.

Článek

Podle informací Práva je příčinou rozladění dopis pracovníků velvyslanectví adresovaný předsedovi pražské organizace ČSSD a stínovému ministru obrany Petru Hulínskému.

V něm Američané sdělují před plánovanou schůzkou tajemníka ambasády Michaela Campbella a politické analytičky Jany Kernerové s politikem sociální demokracie, co je zajímá. Zjišťují i takové detaily, zda se Paroubek rozhoduje v klíčových věcech sám, anebo si dá poradit či jaká jsou mocenská centra v ČSSD.

Nikdo z politiků nechce veřejně o této delikátní záležitosti hovořit s ohledem na to, že jde o velvyslanectví spřáteleného státu, a proto se kolem věci snaží našlapovat po špičkách. Pouze obecně jsou ochotni připustit, že pokud by se něco takového dělo, považovali by to za nestandardní a nevhodné.

Na co se ptá velvyslanectví?
Jaká je zahraniční politika ČSSD vůči Rusku a zda ovlivnily hrozby ze strany Ruska její postoj k protiraketové obraně.
Proč si strana pozvala ruského generála, aby oslovil členy soc. dem. přesně v den, kdy americká ministryně zahraničí Riceová v Praze podepisovala smlouvu o protiraketové obraně.
Jak pevná je kontrola Paroubka nad stranou a zda může situaci ustát i v případě neúspěchu v podzimních volbách.
Jaký je způsob rozhodování ve straně, zda dělá Paroubek klíčová rozhodnutí sám a v jakých situacích.
Proč opustili klub soc. dem. čtyři poslanci a zda to má vliv na vztah ČSSD k vládě.
Zda má Paroubek kontrolu nad svými poslanci a jaká jsou mocenská centra v soc. dem.

Podle zkušených diplomatů není sondáž politické situace ničím výjimečným, lhostejno přitom, zda jde o ambasádu americkou, ruskou či jinou. Avšak avizovat okruh otázek dopředu a k tomu ještě na papíře považují za vrchol nevkusu a amatérismu.

S Graberem se setkávají osobně

A co na to říká sám Paroubek? „Nemám potřebu se k tomu vyjadřovat,“ řekl na dotaz Práva, jak hodnotí takovou sondáž. „Pouze v obecné rovině mohu říci, že pokud by k něčemu takovému došlo, pak by to bylo nevhodné,“ dodal. Předseda nechtěl ani odpovědět na otázku Práva, zda si věc vyříkal minulý týden při svém setkání s americkým velvyslancem Richardem Graberem, s nímž se občas setkává.

Viděli se i minulý týden ve čtvrtek na jednání odpoledne a večer i na neformálních oslavách Paroubkových 56. narozenin. „Nebudu to komentovat,“ řekl předseda k zájmu ambasády. Také jeho kolegové, stínový ministr zahraničí, místopředsedy Sněmovny Lubomír Zaorálek či předseda sněmovního zahraničního výboru Jan Hamáček se nechtěli o otázce šířit s tím, že vlastně o ničem nevědí.

Stejně jako Paroubek byli ochotni hovořit pouze teoreticky. „Pokud se týká práce velvyslanectví, určitě by se měla zdržet jakýchkoli kroků, kterými by zasahovala do vnitřního života politických stran,“ tvrdí Zaorálek s tím, že něco podobného lze těžko přijmout. Velvyslanectví jsou od toho, aby monitorovala a svou zemi informovala o situaci v dané zemi, dodal.

A Hamáček uvedl: „Pokud by se ukázalo, že je to pravda, pak to pokládám za velmi nestandardní. Rozhodně to není věc, které by se měli věnovat pracovníci zastupitelského úřadu spřáteleného státu.“ Oba soc. dem. politici připustili, že se s něčím podobným nesetkali. „Samozřejmě pokud nepočítám neformální výměny názorů při setkáních s pracovníky zastupitelských úřadů,“ doplnil Hamáček.

Reklama

Výběr článků

Načítám