Hlavní obsah

Američan si v pražském baru ze zoufalství z Trumpa ostříhal vlasy

Právo, Jiří Mach
Praha

Zklamání, šílenství, hanba, děs, vulgarismy i pokusy o pochopení, co se s dobrými rodáky stalo. V takových rozměrech se odvíjely úvahy nad prezidentskými volbami v USA mezi Američany žijícími v Praze.

Foto: Jiří Mach, Právo

Američané v baru na Letné naříkali, že se prezidentem USA stal Donald Trump.

Článek

Nenápadná hospůdka na Vinohradech Hora Haus zela v pozdní středeční odpoledne prázdnotou. Židle na stolech, vzadu mladý muž zahloubaný do útrob sociálních sítí, obklopený volebními proprietami po úterním večírku. Přes noc se tady sešlo na dvě stovky lidí, kteří chtěli americké volby prožívat společně.

Ve stísněných podmínkách mezi vlajkami z hvězd a pruhů se sešli Američané, kteří v Praze pracují, jejich kamarádi i lidé, kteří mají v USA přátele a rodiny. Kolem čtvrté ráno se všichni rozcházeli v dobré náladě, ale to ještě nevěděli, jaké výsledky za pár hodin uvidí.

V USA lidé dostávají den volna na smutek

„Bylo to obrovské zklamání. Tolik lidí se na to vykašlalo, tolik mladých lidí nešlo volit, protože si mysleli, že Trump je úplně ztracený. Pak se člověk probudí a zjistí, že je prezidentem USA!“ divil se barman Dylan O’Donoghue.

Od rána je pod palbou přátel, kteří jsou rozčarovaní z toho, jak volby za velkou louží dopadly. Nemyslím, že představuje správného Američana. Má generace, mí přátelé, má rodina, lidé, kteří jsou schopni úsudku, ho mají za vulgárního hulváta. A to mám kamarády republikány i demokraty. Je to rasista, nechtěl bych ho mít ani na baru. Je to šílené,“ uvedl.

Netušil jsem, že je americký volič tak blbý. Já jsem taky pitomej Američan a nejsem fanoušek Clintonové. Ale při pohledu na to, co se děje ve světě, bych volil ji.
Američan žijící v Praze

Podle něj mu dokonce přátelé píší, že pro velký smutek dostávají lidé v USA od svých zaměstnavatelů den volna.

Na Letné v baru Fraktal seděla skupinka Američanů tiše u piv, ale jakmile někdo pronesl jméno Trump, zvedly se vášně. „Už tady brečí delší dobu a jeden si tu ze zoufalství i ostříhal vlasy,“ popsala servírka.

Jeden z mužů, padesátník, vulgarismy nešetřil a voliče osočil z ignorantství. „Netušil jsem, že je americký volič tak blbý. Já jsem taky pitomej Američan a nejsem fanoušek Clintonové. Ale při pohledu na to, co se děje ve světě, bych volil ji. Ale tady je vidět, jak jsme strašně podělaní. A proto tak všichni volili – ve jménu slabosti,“ rozzlobil se. Po ránu se prý probudil s pocity „hanby, děsu, hrůzy a totálního idiota“.

 Mladí nešli volit

„Ale lidé nejsou hloupí,“ namítl mladší muž, který výsledkem voleb až tak překvapen nebyl, protože souznění s Trumpem u svých krajanů vnímal. „Ale překvapilo mě, jak jsou lidé naivní, protože si myslí, že jim Trump dá zaměstnání,“ popsal.

Další muž, někdejší univerzitní lektor, prohlásil, že Trumpův úspěch šel i na vrub mladých lidí. Podle něj nevolí, protože nevěří, že by svým hlasem mohli cokoli změnit. Na to padesátník zostra reagoval: „Celá idea demokracie počítá se vzdělanými lidmi, ale vzdělání je v USA strašlivé.“

Na to přišla ale námitka, že Hispánci, které Trump neomaleně urážel, zase slyšeli coby křesťané na zákaz potratů a další zase uvěřili Trumpově pohrůžce, že lidem Hillary Clintonová vezme zbraně.

A povolební Trumpova řeč? Zněla smířlivě, ale nikdo jí nevěří, shodli se. A polemiky ve středu večer pokračovaly dlouho do noci…

Reklama

Výběr článků

Načítám