Hlavní obsah

Ambrozek urazil poslance, Hojdar chce jeho hlavu

PRAHA

Ministr životního prostředí Libor Ambrozek podle předsedy hospodářského výboru Sněmovny Josefa Hojdara v úterý hrubým způsobem urazil všechny členy tohoto výboru. Hojdar požaduje po ministrovi omluvu a chce, aby se celou záležitostí zabýval premiér Stanislav Gross. Hojdar se veřejně obrátil na premiéra, aby ministra odvolal.

Foto: Divadelní léto pod plzeňským nebem

Tragikomedie Davida Drábka Akvabely je nejlepší původní českou divadelní hrou roku 2004.

Článek

"Obracím se na pana premiéra, aby pana ministra Ambrozka jako škůdce tohoto státu okamžitě odvolal z funkce," řekl Hojdar poslancům na úterním zasedání Sněmovny.

Ministr měl podle Hojdara zaslat textovou zprávu SMS šéfům českých energetických firem, ve které velmi vulgárním výrazem označil poslance hospodářského výboru bez rozdílu politické příslušnosti. Poslanci se totiž v rámci zákona o emisích snaží přesunout některé kompetence z působnosti ministerstva životního prostředí pod kontrolu resortu ministerstva průmyslu a obchodu. To se ministrovi Ambrozkovi nelíbí.

"V průběhu polední pauzy mně volalo několik generálních ředitelů velkých průmyslových podniků, na které se obrátil pan ministr Ambrozek s SMS, a byli poměrně vyděšeni tím, co se tady děje," uvedl Hojdar před poslanci. "Má to dva rozměry. Za prvé to, že pan ministr Ambrozek se chová jako dobytek, a to říkám sám za sebe," pokračoval Hojdar.

Ambrozek podle Hojdara šéfům několika firem rovněž oznamuje, že na to "sere", že nebude žádat zkrácení lhůt pro přijetí zákona, takže zákon nebude včas platit a firmy na to finančně doplatí.

Znění SMS, kterou měl poslat ministr Ambrozek šéfům podniků:

"Probíhá zákon o emisích. Poslanci hospodářského výboru se chovají jako ču.... Je to horší než válečný stav. V podrobné rozpravě budou navrhovat celé seznamy pozměňováků, které převádějí veškeré kompetence na MPO, Hojdar, Teplík, Schling, Petr, nepochybně všechno připraveno MPO nebo vámi. Seru na to, nenavrhnu zkrácení, zákon nebude ve Sbírce a po novém roce máte smůlu. Alokační plán v Bruselu zakážu Chmelíkovi obhajovat."

Ambrozek na Hojdarův výpad nejprve vůbec nereagoval, i když se jednání Sněmovny účastnil. Až za hodinu a půl uvedl, že neví, odkud má Hojdar přístup k jeho soukromé poště. Označil to za porušení soukromí. Ambrozek před Sněmovnou Hojdarovy informace nepopřel. Bez podrobností ale jen poznamenal, že o podporu požádal ty, jichž se projednávaná věc týká.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám