Hlavní obsah

Alkohol a tabák jsou nejnebezpečnější drogy, míní pražská protidrogová policie

Novinky, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Legální drogy jako alkohol a tabák jsou podle šéfa pražské protidrogové policie Jaromíra Badina nejnebezpečnější drogou. Marihuana je podle něj až na třetím místě. Řekl to na tiskové konferenci zaměřenou na prevenci podávání alkoholu mladistvým.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Situace je neradostná,“ komentoval Badin s tím, že užívání alkoholu mladšími 18 let je často spojeno s užíváním i zakázaných drog.

„Marihuana je bagatelizována, je různě uváděna jako měkká droga, nyní je však mnohem silnější, než kouřívali hippies ve Woodstocku,“ uvedl Badin. „To je rozdíl jako mezi osmistupňovým pivem a whiskey,“ dodal.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Tolerance společnosti ke konzumaci alkoholu

V Česku podle statistik pije pravidelně alkohol 47 procent chlapců a 33 procent dívek, uvedla společnost Jan Becher - Pernod Ricard. „V patnácti letech má 47 procent chlapců a 40 procent dívek zkušenosti s opilostí,“ sdělil provozní ředitel společnosti a viceprezident Unie výrobců a dovozců lihovin Vladimír Darebník.

Může za to podle něj fakt, že česká společnost je ohledně konzumace alkoholu velmi tolerantní.

Vliv má podle Darebníka i situace v okolních zemích, ve kterých je pro užívání alkoholu nižší věková hranice. V Německu či Rakousku je dovoleno podávat alkohol ve formě piva už od šestnácti let.

Přesto, že ČR je podle Darebníka ve spotřebě alkoholu dospělými jedinci na 5. místě, jeho spotřeba mírně klesá. „Od roku 1992 do roku 2012 spotřeba klesla o čtyři procenta,“ uzavřel Darebník.

Anketa

Pili jste alkohol před svými 18. narozeninami?
ano, pravidelně
34,5 %
jen výjimečně
47,3 %
ne
18,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2319 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám