Hlavní obsah

Alespoň vás základně dovzdělám. Docent historie nabízí poslancům SPD semestr

Novinky, Renáta Bohuslavová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kurz historie pro poslance SPD zdarma. Tak přesně takovou možnost nabízí devatenácti poslancům hnutí Tomia Okamury docent historie a bývalý děkan Filozofické fakulty Univerzity Karlovy v Praze Michal Stehlík. Poslanci SPD podle něj zneužívají historii k podněcování nenávisti. Podle Okamury se chce Stehlík zviditelnit.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Tomio Okamura (vlevo) a Radim Fiala (oba SPD)

Článek

„Nabízím vám osobně a vašemu poslaneckému klubu zdarma semestrální (míněno půlroční) kurz soudobých dějin. Zaměřili bychom se nejdříve na vysvětlení některých základních pojmů (např. nacionalismus, vlastenectví, národ, diktatura, totalita, demokracie),” píše v otevřeném dopise bývalý děkan Filozofické fakulty Univerzity Karlovy v Praze a docent historie Michal Stehlík.

„Nemohu se zbavit dojmu, že se jedná o fatální nedostatek zcela základních znalostí. Považuji proto za svoji profesní povinnost podat vám pomocnou ruku,” pokračuje dále v dopise bývalý děkan.

Dopis je adresován předsedovi SPD Tomio Okamurovi a jeho kolegům z poslaneckého klubu. Ačkoliv Stehlík přiznává, že jde o nadsázku, pokud se mu někdo z poslanců ozve, je připraven pomoci.

„Samozřejmě, že je to nadsázka a sarkasmus, ale pokud by projevili zájem, tak si ten čas udělám a problém s tím mít nebudu,” řekl Novinkám Stehlík.

Foto: Filozoficka fakulta Univerzity Karlovy v Praze

Historik Michal Stehlík

Poslanci SPD podle něj dlouhodobě zneužívají historii. „Zneužívání historie směrem k nenávisti mě štve ze strany SPD už dlouho. V pondělí večer vyšel post, který zobrazoval říšskou orlici v kombinaci s Evropskou unií a dával dohromady třetí říši a EU, a to podle mě už není ani za hranou. To je až neuvěřitelné,” zdůvodnil Stehlík motivaci, která ho k sepsání dopisu vedla.

Doplnil i to, že se nejedná o nijak koordinovaný postup ze strany jeho domácí fakulty.

„Je to moje soukromá iniciativa. Není to politika Filozofické fakulty. Myslím, že fakulta naopak ctí akademické svobody a já vyjadřuji názor jako docent historie,” vysvětlil Stehlík.

Do paměti se lidem dostaly například výroky poslance Miloslava Roznera o koncentračním táboře v Letech u Písku, kde během války zemřelo až 327 lidí. Poslanec ho tehdy nazval „neexistujícím pseudokoncentrákem”.

Okamura: Snaha se zviditelnit

„Je to zoufalá snaha neúspěšného kandidáta KDU-ČSL o zviditelnění se za každou cenu. Historii by si měli naopak nastudovat lidovci, aby přestali jezdit na sjezdy Sudetoněmeckého landsmanšaftu,” uvedl v prohlášení klub SPD.

Narážel tak na návštěvu expředsedy lidovců Pavla Bělobrádka na sjezdu sudetských Němců v červnu 2017.

Podle Hamáčka je to potřeba

Iniciativu docenta historie ale uvítal místopředseda vlády a šéf ČSSD Jan Hamáček. „Skvělá a potřebná iniciativa. Neznalostí a falšováním historie to začíná a pokácenými stromy na koleje končí,” uvedl na Facebooku.

Kácením stromů odkazoval k prvnímu odsouzenému českému teroristovi, jímž je senior Jaromír Balda. Muž sympatizující s SPD chtěl podnítit nenávist vůči muslimským uprchlíkům a nenapadlo ho nic jiného, než pokácet předloni ve Středočeském kraji stromy na železniční koleje. Chtěl vyvolat dojem, že akce je dílem islamistických teroristů. Za čin dostal čtyři roky natvrdo.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Miloslav Rozner (SPD)

Neexistující pseudokoncentrák? Policie nebude stíhat Okamuru a Roznera za výroky o Letech

Domácí

Za nenávistná slova dostal podmínku také bývalý tajemník SPD Jaroslav Staník. „Buzeranti, Židi a cigoši, všichni do plynu,“ vykřikoval v restauraci Poslanecké sněmovny. Za to dostal roční podmínku a pokutu 70 tisíc.

Za rasistické výroky potvrdil soud bývalému tajemníkovi SPD Staníkovi podmínku

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám