Hlavní obsah

Albrightová upozornila na problémy globalizace

Novinky, Jan Horák, Právo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Pokoušet se zastavit globalizaci je zbytečnou ztrátou energie. Na závěr dvoudenní mezinárodní konference, která se v rámci projektu Fórum 2000 konala v Praze, to v pátek prohlásila bývalá americká ministryně zahraničních věcí Madeleine Albrightová, která byla hostem druhého dne jednání.

Foto: Milan Haluška

Ilustrační foto

Článek

Bývalá politička se tak ve svém hodnocení konference a konkrétně práce jedné z jejích pracovních skupin vrátila k původnímu tématu celého projektu, k problému spojeným s globalizací.

Ekologie a globalizace

Albrightová upozornila na některé obavy lidí před globalizací, například před jejími kulturními důsledky. Zároveň však zdůraznila, že jen málo lidí vidí nějakou alternativu ke svobodnému podnikání.

K odpovědnosti mezinárodních korporací, jež byla jedním z témat letošní konference, řekla, že dobře fungující mezinárodní korporace dokáží myslet také na sociální aktivity.

Albrightová také nepřímo kritizovala záporný postoj Bushovy vlády ke Kjótskému protokolu, od něhož americká administrativa ustoupila. Řekla, že je samozřejmé, že každá vláda se snaží získat co nejvíce výhod pro vlastní zemi, ale tuto snahu by měla vyvíjet uvnitř daného hnutí a ne mimo něj. Za příklad řešení globálních ekologických problémů v této oblasti označila možnost vyššího využívání ropného bohatství Aljašky a snížení dovozu ropy z oblasti Středního východu.

Tak zase za rok

Bývalá ministryně zdůraznila, že při řešení globálních problémů je nutné se soustředit na dlouhodobé aspekty. "Jediný člověk, který to dokázal, sedí vedle mě," řekla Albrightová, jež seděla u předsednického stolu konference po pravici bývalého českého prezidenta Václava Havla. Ten byl v roce 1997 společně se spisovatelem a nositelem Nobelovy ceny Elie Wieselem iniciátorem projektu Fórum 2000.

Havel ve svém závěrečném krátkém projevu řekl, že Fórum hledá poslední dva roky svou novou tvář. "Zdá se, že kráčí dobrou cestou," řekl exprezident. Na jednání Fóra 2000 dnes naváže konference NATO a širší Střední východ, mezi jejímiž účastníky budou také někteří z delegátů Fóra 2000. Hlavním hostem bude opět Madeleine Albrightová.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám